Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stresan, brz tempo života, otuđenost i neimaština, problemi su koji nagrizaju temelj svakoga društva, a to je obitelj.


Kako bi pomogli vraćanju vrijednostima obitelji - hrvatski su biskupi 2011. proglasili godinom obitelji čiji je vrhunac dolazak svetoga oca u Hrvatsku. U godini obitelji, više se radi na edukaciji mladih bračnih parova i djece o vrijednostima obitelji, jer će se tako, smatraju biskupi, pomoći ozdravljenju društva i vraćanju povjerenja.

Vezani članci Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Je li Kuba naprednija od Hrvatske: Prema riječima ovog zastupnika - jest, i to na gotovo svim razinama Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) "Zbog skrivanja svećeničke pedofilije Katolička crkva je postala samoj sebi najgori neprijatelj"

Ubrzanom životnom ritmu, utrci s novcem i vremenom danak plaća obitelj. 'Zaboravljamo svi da je brak temelj obitelji i nekako vrlo brzo dođu te roditeljske brige, roditeljske potrebe a zaboravljamo na potrebe svog supružnika', kaže obiteljska savjetnica Željka Frković.

Manjak ili gubitak povjerenja

I ne samo supružnika, nego i djece. 'Većini prijatelja roditelji rade i vikendom pa onda su samo vikendom pa me pitaju da li ćemo izaći negdje, pa se družiti više, jer njima bude ljepše', ističe Marta Radić iz Rijeke. Današnji problemi društva i obitelji kao njegovog temelja, vrlo su slični.

'To su otuđenost, nedostatak vremena jednog za drugog, stresan život, manjak povjerenja ili gubitak povjerenja', naglasio je dr. Antun Tamarut s Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Ti se problemi najlakše rješavaju druženjem i razgovorom. 'Nađemo vrijeme da budemo svi skupa zajedno, da ručamo, večeramo da razgovaramo pogotovo prije spavanja, da ne bude samo televizija, samo kompjuter', rekla nam je Riječanka Ana Kuba.

U manjim sredinama obitelj se više cijeni. Kako bi pokušali vratiti izgubljene vrijednosti, hrvatski su biskupi 2011. proglasili godinom obitelji čiji je vrhunac dolazak Svetoga Oca u Hrvatsku.