Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Savjeti stručnjaka

HAKERI NAPADAJU Spremni su 'upasti' i u vaš dom, kako se zaštititi!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za početak, redovito mijenjajte šifre.

Hakeri - nije li to riječ koju zadnjih mjeseci čujemo gotovo svaki dan, najčešće u kontekstu nečijeg hakiranog računa ili sigurnosti povjerljivih dokumenata pojedinih institucija? U sklopu te aktualne teme javio se i jedan IBM-ov stručnjak za sigurnost i za Tech Insider progovorio o tome kako su hakeri sada spremni 'upasti' i u vaš dom.

Objašnjava to činjenicom da je sve više uređaja koje imamo u kući spojeno na internet, i najavljuje da bi to moglo osloboditi pristup 'cyber kriminalcima' da pažnju preusmjere upravo na te uređaje, poput termometra, hladnjaka, nadzornih kamera i televizora.

Primjerice, on upozorava da bi haker bio u stanju instalirati određeni program u vaš termometar i tako kontrolirati temperaturu zraka u vašem domu sve dok mu pod ucjenom ne uplatite određeni iznos novca. Isto tako bi mogao upasti u vašu nadzornu kameru kako bi upoznao vaš raspored kretanja i znao kada vas može opljačkati.

Hakeri koji su razotkrili preljubnike opet prijete

Iako se oko pojma 'haker' stvorio stereotip da se radi isključivo o kriminalcima koji svoja znanja zloupotrebljavaju dok sjede u mračnoj prostoriji osvijetljeni samo računalom, jasno je da će malobrojni s takvim vještinama uistinu činiti zlo ljudima.

Ipak, ako bi se htjeli zaštititi od takvih upada u vaš dom, TechInsider.io je nabrojao nekoliko savjeta:

1. Pobrinite se da promijenite korisnički naziv i šifru na svakom uređaju koji ga ima, uključujući i rutere, računala i račune. Neka svaki ima jedinstven naziv i šifru.

2. 'Osvježite' sve software na svim stvarima na kojima ih imate. Recimo, vaš 'pametni mobitel' vam vjerojatno često nudi 'software update' opciju pa ju probjate ne ignorirati. Također to možete napraviti i s ostalim uređajima, a upute su gotovo sigurno došle uz njih ili se nalaze na službenim stranicama proizvođača.

3. Budite oprezni s lokacijama na koje postavljate uređaje koji sadrže osjetljive podatke.

Skimming: Hakeri kradljivci pojačano su aktivni u ljetnim mjesecima

Nikad prije naše informacije na mobitelima, računalima i raznim računima nisu bile u ovakvoj opasnosti od razotkrivanja. To možemo čuti kao vijesti u kojima netko primjerice otkrije da mu je 'probijena' web kamera na laptopu pa ga je netko s druge strane gledao kroz nju. Zbog toga je dobro pripaziti na lokaciju takvih stvari kako ne bi otkrili osobne informacije o sebi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene