Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi način krađe

Bankomate je najbolje izbjegavati - Evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo kako skimming funkcionira.

Skimming. Posebni je to oblik krađe s bankomata. Dolaskom ljeta lopovi su aktivni, a vrebaju one koji podižu novac s bankomata. Posebnom tehnikom kradu im PIN, pa tako i novac. Evo kako skimming funkcionira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODIZANJE GOTOVINE Skupo će vas koštati novac na bankomatima drugih banaka: Evo koliko točno iznose naknade Ilustracija muke po euru Velike promjene od danas na bankomatima, pripazite gdje podižete novac

Uređaj za čitanje kartice postavlja se preko postojećeg. On krade vaše podatke, a ako ne zaštitite rukom unos PIN-a, mala kamera snima vaš tajni kod. Hakeri već imaju sve što im treba, kasnije uklanjaju uređaj i troše vaš novac. Možda najviše zabrinjava to što su ovakvi uređaji, putem internetske prodaje, danas dostupni doslovno svima.

'Jednako tako se mogu nabaviti i minijaturne kamere. Ono što je bitno, tu su vrlo pristupačne cijene, par stotina kuna', kaže Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

Prije dvije godine u Hrvatskoj su zabilježene 133 skimming krađe, prošle godine ta brojka pala je na 49. Ipak, kradu se sve veći iznosi, pa je u cijeloj Europi prošle godine građanima na ovaj način ukradeno ukupno 280 milijuna eura. Lopovi su najaktivniji u ljetnim mjesecima.

Skrivanje rukom, provjera lažne plastike, ali definitivno stopostotna zaštita je i apstinencija od bankomata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene