Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge', rekao je Ivo Sanader u srpnju 2009.


Tako je sve počelo, zemlju je napustio bez objašnjenja i sve funkcije prepustio svojoj desnoj ruci. 'Dragi prijatelju, dragi Ivo, dragi prijatelju, dragi predsjedniče, neću te razočarati, dragi moj prijatelju, dragi moj Ivo', rekla je Jadranka Kosor. 'Imam apsolutno povjerenje, ona će biti sjajna premijerka', bile su Sanaderove riječi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nismo zvali Jadranku Kosor, za predstave uvijek ima vremena' Slika nije dostupna 'Sada se obraća Graniću, na Kosor će udariti kada dođe do Ine'

Tek što je zalupio vratima, jedna za drugom, otvarale su se afere, a s lisicama na rukama padali su direktori javnih poduzeća. Premijerki je ubrzo počela rasti popularnost. On se vratio, a da Hrvatska nije doznala ni zašto je otišao. 'Svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice sa svim dužnostima i pravima od danas ću u potpunosti aktivirati', izjavio je Sanader u siječnju ove godine.

Prijateljstvo je puklo, a premijerka je donijela odluku o brisanju doktora Ive Sanadera iz članstva Hrvatske demokratske zajednice. Pokušaj puča tako nije uspio, pa je opet otišao. I to tamo gdje je i počeo, u Austriju, gdje je osnovao konzultantsku tvrtku.

Nekad nedodirljiv premijer, mjesecima je kružio svijetom. U New Yorku je imenovan za višeg istraživačkog suradnika gdje i predaje, a onda je dobio pozivnicu za svjedočenje o Ini - na saborskom istražnom povjerenstvu. Iako je narodu ostao dužan objašnjenja, neke stvari nije promijenio. Ubrzo je aktivirao i saborski mandat. I dobio svoje mjesto.

Posljednjih mjesec dana u Saboru je aktivno održavao konferencije i napadao premijerku. 'Koja je u javnosti izgubila potporu i koja se, što se sad vidi, pokazalo da nije sposobna voditi Vladu', rekao je Sanader. 'Ako sam ja najveće zlo u Hrvatskoj i ako sam na čelu bande, a ne Vlade Republike Hrvatske i stranke HDZ-a, kao što lažima ovi pokušavaju napakirati, kako je moguće da su me 10 godina u stopu ovi pratili i podržavali', pitao je Sanader.

Saborske straže ubrzo su mu zaključale vrata dvorana, a stigao mu je i odgovor Vladimira Šeksa. 'Ivo Sanader besramno laže, to je još jedan u nizu njegovih besramnih pokušaja kojima je dotaknuo dno dna. Igra oko Sanadera se u ovim napadajima panike sve više i više primiče svome kraju', rekao je Šeks. Mjesec dana nakon ove izjave - igra je očito završila.