Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako prepoznati potencijalnog ubojicu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo djelo ubojstva veoma je brutalno i pokazuje strašnu agresiju počinitelja, te potencijal za takvu agresiju. To je u suprotnosti s mišljenjem koje o njemu ima okolina', izjavio je u emisiji '10 do 8', govoreći o Luki Pezelju, Špiro Janović, psihijatar i sudski vještak.

Kada su novinari posjetili rodno mjesto Luke Pezelja njegovi susjedi i rodbina bili su u šoku zbog spoznaje da je baš on mogao počiniti takav strašan zločin. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica smrti Kristine Šušnjare 'Nismo znali kad je proljeće, kad ljeto, a kad zima' Slika nije dostupna Luka Pezelj optužen za ubojstvo Kristine Šušnjare

Opisuju ga kao mirnog i povučenog mladića, koji 'čak nikada nije ni pio'. 

'Pio je samo sok i kavu s mlijekom', govori jedan od Lukinih rođaka.

U mnogim slučajevima stravičnih ubojstava okolina o ubojici govori kao o mirnoj i povučenoj osobi. Kako prepoznati ubojicu iz susjedstva?

'Uzroci agresije su dvojaki, jedni su potencirani genetskim predispozicijama, a drugi su rezultat odgoja ili grešaka u odgoju počinjenih u ranoj životnoj fazi', kaže Špiro Janović, psihijatar sudski vještak.

>> Monstrum iz Trilja: 'Ne znam što mi se dogodilo'

U odgojnom smislu, dodaje Janović, stvari nisu tako jednostavne i može se jednako pogriješiti i kod djevojčica i kod dječaka, pa nije moguće sve svesti na jednoznačna objašnjenja. Promjene u ponašanju događaju se veoma rano, već u dobi do četvrte godine života, a tek kasnije dolaze do izražaja. 

'Uglavnom se radi o ljubavi i potrebi za potvrđivanjem te ljubavi', objašnjava Janović.

Iz toga proizlazi kako je odbijanje koje je Luka doživio od Kristine na njega moglo utjecati tako da potakne skrivenu agresiju za koju je očigledno imao potencijal.

'Bitno je da se osoba zna zaustaviti kada čuje 'Ne'. No u ovakvim slučajevima to 'Ne' obično se doživi kao ponižavanje i psihički udarac', objašnjava Janović.

'Mi raspolažemo s vrlo malo podataka, ali po ovome što smo pročitali ili čuli, nije za očekivati da je ovo ubojstvo bilo planirano', smatra Janović.

Prema ponašanju ubojice, koji je nakon ubojstva normalno funkcionirao na poslu, među mještanima i kod kuće može se smatrati da je bio pribran što cijeli slučaj čini još stravičnijim. 

'Djelo pokazuje brutalnost, upornost i sustavnost, na što upućuje i prikrivanje tijela i dokaza', kaže Janović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene