Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Prodano ih je na tisuće, no pitanje je koliko će ih preživjeti zimu: "Ne pretjerano toplo, ne smije se držati na izvoru topline, ne je previše zalijevati..."

Aktualno Galerija Božićna zvijezda - 1 Božićna zvijezda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božićna zvijezda - 2 Božićna zvijezda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Božićna zvijezda - 3 Božićna zvijezda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Božićna zvijezda - 4 Božićna zvijezda - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Božićna zvijezda - 5 Galerija 1/9 >>
I ove godine u Hrvatskoj je prodano na tisuće božićnih zvijezda. No, pitanje je koliko njih će preživjeti do kraja siječnja. Donosimo vam nekoliko savjeta za preživljavanje božićnih zvijezda.

Božićne zvijezde crvene boje najviše se prodaju, a bez njih, kaže agronomkinja Nadia Paliska Smoković, Božića nema. No polako gube utrku s onima drugih boja. "Sad smo na sedamdeset posto crvenih, i onda idu roza, pa špricane, pa bijele, pa kremaste."

Pročitajte i ovo Turisti - 1 Ugostitelji trljaju ruke Prvi test za turističku sezonu: Samo u jednom danu sletjet će 25 zrakoplova Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Zarazili su je namjerno i virusom i, pojašnjava agronomkinja, na taj način dobili neobičnu kovrčavu božićnu zvijezdu, čija je prodaja ove godine doživjela procvat.

"Napravljena je genetski prije jedno dvadeset godina, i ove godine je nekako hit. Imamo ih već par godina, no ove godine je nekako zvijezda među zvijezdama”, dodaje u razgovoru s novinarkom Linom Dollar.

Ali kada je briga o njima u pitanju, tu su rijetki zvijezde. Problem su toplina u kućama, a ljudi se razočaraju kada uvene. Oni koji ih uzgoje na tisuće, kažu, zahtjevna je biljka, no pratimo li nekoliko pravila, možemo je održati i do sljedećeg Božića.

"Treba paziti kad je vani mrak, da ona bude u mraku, kad je dan, da i ona bude na svjetlu", objašnjava Valdi Paliska Smoković

"Ne pretjerano toplo, ne smije se držati na izvoru topline, radijatori, klima da puše u nju, ne je previše zalijevati, ona voli u toj fazi da bude malo suša", dodaje Nadia.

A oni koji su potpuno odustali od nje biraju one gotovo neuništive. Ove godine u Hrvatskoj je proizvedeno oko tristo tisuća božićnih zvijezda, nešto više od petnaest posto krenulo je izvan granica lijepe naše.

A ako još nemate svoju, požurite jer Božić je pred vratima. I zavucite ruku u novčanik. Ovisno o tome kakvu želite, spremite od dvadeset pa do nekoliko stotina kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene