Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za sigurnost hrvatskih političara, i to uspješno, godinama brinu pripadnici posebne postrojbe. Donosimo priču o tome s čim se suočavaju i kako je zapravo čuvati premijerku ili predsjednika.


Oni su nevidljivi, ali sveprisutni. Uvijek su uz njih i to 24 sata na dan. O njima se ne zna mnogo. Samozatajni, široke percepcije, visoke koncentracije, iznimno su to profesionalni ljudi koji u svakom trenutku moraju imati sve pod kontrolom. 'Ako stavimo uz vip osobu tjelohranitelja koji su u crnim odijelima, s naočalama, nabildani, automatski privlačimo pažnju i za osobu koju se ne bi ni znalo da je vip osoba, potencijalni napadači vide da to je', rekao je Rajko Bačnar iz IBA Croatia.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši agent MI6 priznao odavanje državne tajne Slika nije dostupna Šef Mi5: Nismo odobravali mučenja u Guantanamu

Željk Matejčić čuvao je Tuđmana i Mesića. Sigurnosno pokrivao dolazak pape, ali i dolazak Billa Clintona u Hrvatsku. 'Nije bitno samo stati iza štićene osobe i gledati na ne znam koju stranu, nije samo skočiti pred metak nego je tu važno i obrazovanje, maniri, opća kultura, sve je to na jednoj visokoj razini', rekao je Matejčić, sigurnosni profesionalac.

Iako diskretni, tjelohranitelji u svakom trenutku moraju paziti kad razjarena masa želi pozdraviti predsjednika ili premijerku. Uvježbanim znakovima, poput držanjem ruke, torbe ili pogledom znaju i kada se štićena osoba osjeća nelagodno i odmah se postavljaju između. Prije dolaska na neko mjesto osigurava se sve. Od pripreme terena do jela i pića. 'Postoji niz mjera koje se provode. Između ostalog to je i biokemijska zaštita u kojoj se priprema kvaliteta namirnica, ali nikako ne kušanje. Neke tajne koja služba provodi, ja vam ne mogu govoriti', dodaje Matejčić.

Štićene osobe nemaju privatnost, imaju motoriziranu pratnju, osigurane su im trase kojom prolaze. Sami ne mogu niti u trgovinu, čak ni na odmor. Po potrebi s njima i plivaju. Prilikom dolaska Georga Busha specijalci su virili sa svake zgrade. Provjeravala se okolica, sve kuće i zgrade iz kojeg je moguć atentat. Ispitivani su i svi stanari zgrada kuda prolazi štićena kolona, varili su se šahtovi. Tjelohranitelji su bili neprimjetni, što je logično, upozorava Rajko Bačnar čija je riječka tvrtka osiguravala Billa Gatesa, a da to nitko nije primijetio. Ipak, u svakoj zemlji predsjednik je najštićenija osoba. Za njegovu zaštitu angažirano je posebno tijelo, a čuvaju ga na stotine agenata s policijskim ovlastima. U svim trenucima. Za mnoge najteatralniju službu ima libijski šef Moamer al Gadafi, kojega čuvaju uvježbane, naoružane i lijepe žene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju