Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužni milijarde eura

Kako je Vlada zamislila vratiti goleme kredite za ceste i autoceste?

Videozid Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Videozid Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vlada za spas prezaduženih cestarskih tvrtki planira do kraja tjedna s domaćim bankama dogovoriti novi kredit. S njim bi se zatvorila većina kredita Hrvatskih autocesta.

Vlada Andreja Plenkovića neće monetizirati autoceste, ali će ih i dalje kreditirati. To u Banskim dvorima smatraju jeftinijim. Dugoročno, Hrvatske autoceste bit će u hrvatskom vlasništvu. No u ovom trenutku zbog tih kredita tri hrvatske tvrtke koje kontrolira država – Hrvatske autoceste, Autoceste Zagreb – Rijeka i Hrvatske ceste – dužne su 5,2 milijarde eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU financira samo dio Vozači na rubu živaca zbog raskopanih cesta: ''Radovi negdje traju već treću zimu, a novca za dovršetak nema'' Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

Najveći problem za Banske dvore predstavlja što država garantira za povrat tih kredita, a činjenica da četiri milijarde treba vratiti do 2020., alarm je na crveno, s obzirom na to da te tri tvrtke to ne mogu vraćati.

Cijeli plan koji su Banski dvori osmislili, koji bi se trebao početi primjenjivati sljedeće godine, jest ovakav: od 2,5 do 3 milijarde eura uzeo bi se kredit, gdje bi kreditne rate sa 2020. produžili na 2030. godinu.

A kako to planiraju izvesti i čemu se nadaju?

Sada su kamate na kredite koje su uzele cestarske tvrtke od četiri do pet posto. Posljednje kredite koje je država uzela, primjerice za autoceste u Londonu iznosile su 2,75 posto. Ili država koja je prošli tjedan uzela kredit da se zaduži kako bi vratila stari kredit iznosili su 1,75 posto. Procjena je Banskih dvora da u pregovorima s bankama dođu do kamata od 1,75 do 2,75 posto, odnosno gotovo dvostruko manje nego što su sada.

Prije su se krediti sklapali na pet, eventualno sedam godina, a sada u Banskom dvorima pokušavaju postići ugovor kako bi se krediti vratili u 12 godina. Na taj bi način rate bile manje i svi bi to mogli podnijeti.

Kada i ako sve to dogovorimo, posljednji euro za ceste i autoceste porezni obveznici ove zemlje vratit će 2034. godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene