Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 4 godine skrivanja

VIDEO: Kako je uhićen general Ante Gotovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četiri godine bjega i skrivanja, na španjolskim Kanarskim otocima uhićen je tada jedan od najtraženijih haških bjegunaca - general Ante Gotovina.

'Ante Gotovina je uhićen. Uhićen je prošlu noć u Španjolskoj - na Kanarskim otocima. Sada je u pritvoru, i bit će prebačen u Haag. Zahvalana sam Hrvatskoj na suradnji s nama i španjolskim vlastima. Naravno, hvala i Španjolskoj koja je surađivala s nama i Hrvatskom', izjavila je u prosincu 2005. godine glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Zavičaj Ante Gotovine Poštuju generalove želje: U Pakoštanima bez euforije i prosvjeda

Još dok je Gotovina avionom putovao prema Haagu krenula je lavina detalja - što je jeo, što pio, s kim se družio u trenutku uhićenja te u godinama skrivanja.

Službena priča kaže: trojica španjolskih policajaca primjetila su Gotovinu s prijateljem u hotelu. Pozvali su pojačanje i uhitili ga. Policija ga je primjetila pet dana ranije jer je ispunio obrazac s imenom Kristijan Horvat.

Putovnica generala Gotovine bila je puna pečata s raznih putovanja. Nije se skrivao na jednom mjestu. No je li otkriven iznenada ili je do uhićenja došlo u dogovoru nije otkriveno. Hrvatska je zbog njegova bijega bila na crnoj listi Europe.

'Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti, onima, koji nam nisu vjerovali da Gotovina nije u Hrvatskoj, dobili su konačnu potvrdu', rekao je tada predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Tada aktualni predsjednik Stjepan Mesić samo je kratko kazao kako se Gotovina trebao predati ranije.

Hrvatska je javnost bila podijeljena. Braniteljske udruge organizirale su prosvjede. Svega četiri dana prošla su od uhićenja do prvog pojavljivanja generala na sudu. 'Nisam čovjek kojeg optužnica opisuje', kazao je svom odvjetniku, a na optužnicu je rekao 'Časni sude nisam kriv'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene