Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski 'Wikileaks' otkriva

Kako je to moguće: Pobjednici natječaja Hrvatskih šuma cijenu pogađali u lipu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Wikileaks otkriva da su sklopljena čak 114 ugovora s ponuditeljma koji su u lipu pogodili procjenjenu vrijednost ugovora!

Naime, nakon što su podaci o javnoj nabavi objedinjeni i objavljeni u jedinstvenom Registru javne nabave na stranici nabava.vjetrenjaca.org, na površinu su 'isplivali' zanimljivi podaci o ugovorima sklopljenima s poduzećima u državnom vlasništvu.

Pročitajte i ovo Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena Slika nije dostupna Projekt Marka Rakara Hrvatski 'WikiLeaks': Javnom nabavom nagrađeni i donatori HSS-a

>> Hrvatski 'WikiLeaks': Javnom nabavom nagrađeni i donatori HSS-a

Hrvatske šume su, prema dostupnim podacima, na javne natječaje potrošili 1.051.611.115 kuna što znači kako je svaku 77. kunu u javnim natječajima, u posljednje dvije godine, potrošila ta tvrtka.

Ukupan broj objavljenih natječaja je 1.284 od čega je 77 poništenih natječaja i ukupno 801 jedinstveni ponuditelj.

Ono što je posebno zanimljivo jest podatak da je u čak 114 natječaja Hrvatskih šuma razlika između procijenjene vrijednosti natječaja i onoga što ponuditelj nudi jednaka nuli. Iz toga proizlazi logično pitanje - kako je moguće da tvrtka koja se javlja na natječaj točno u lipu odredi iznos ugovora, ako joj netko, sa strane, to nije 'došapnuo'. Nekoliko tako 'pogođenih' natječaja vrijedni su više od 20 milijuna kuna, pojedinačno.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma je Darko Vuletić (HSS), kojeg kao i Nadzorni odbor kompanije, bira Vlada RH.

Tvrtke Radnik d.d. i Bistra d.o.o, koje su u poslovanju s Hrvatskim šumama, ostvarile prihod od 678.202 kuna (Bistra d.o.o. - 90.950 kn, Radnik d.d. - 587.282 kn), među značajnijim su donatorima Hrvatske seljačke stranke (HSS) kojoj su samo ove godine donirali 100.000 kuna (Bistra d.o.o), odnosno, 170.000 kuna (Radnik d.d.). Iz toga proizlazi kako je tvrtka Bistra d.o.o ove godine više donirala HSS-u nego što je u posljednje dvije godine uprihodovala od Hrvatskih šuma.

Spomenimo i kako je tvrtka Radnik d.d. 2009. godine HDZ-u donirala 775.000 kuna čime je 2009. bila i najveći pojedinačni donator te stranke. Inače, predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d., Mirko Habijanec, inače je i u Nadzornom odboru tvrtke Bistra d.o.o te je 2001. g. bio nositelj liste HDZ-a na lokalnim izbora za Općinsko vijeće općine Sveti Ivan Žabno.

Zanimljivo je primijetiti i podatak kako prema nekim procjenama, Hrvatske šume po kvadratnome metru ostvaruju dobit od oko 0,16 lipa, dok istovremeno, poduzeće koje raspolaže državnim šumama u Austriji zarađuje oko 2,5 lipe po kvadratnom metru šumske produktivne površine.

Kada bi Hrvatske šume ostvarile takvu prosječnu dobit po kvadratnom metru, ostvarivale bi godišnju dobit veću od 300 milijuna kuna, što bi za usporedbu sa sadašnjom dobiti od oko 35 milijuna kuna, bilo poprilično povećanje zarade ovog poduzeća u državnom vlasništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene