Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Marka Rakara

Hrvatski 'WikiLeaks': Javnom nabavom nagrađeni i donatori HSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rakarova stranica pruža zanimljive podatke o poslovanju tvrtki koje su službeni donatori stranaka u kampanji 2011.

Tu se posebno ističu tvrtke donatori Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakofonija VLADAJUĆA KOALICIJA PONOVNO NESLOŽNA Nema zajedništva oko najavljenih reformi Slika nije dostupna SDP i HDZ nezadovoljni Zagreb dobio proračun za 2014. od sedam milijardi kuna

Od tvrtki koje su donatori HSS-a, a koje su najviše poslovale s državnim tvrtkama posebno se ističe Vindija d.d. koja je sudjelovala u 371 javnom natječaju ukupne vrijednosti 66.700.120 kuna, zatim dvije tvrtke koje su u ukupno 20 natječaja u poslovima s državom ostvarili gotovo 65 milijuna kuna prihoda. Tvrtka Bistra d.o.o. kroz 11 je javnih natječaja uprihodovala 39.713.270 kuna, a tvrtka Radnik d.d. u samo devet natječaja 25.114.353 kuna.

Radnik d.d. sklapao je ugovore s gradom Križevci, Zagrebačkom županijom, Hrvatskim šumama - dakle svugdje gdje HSS ima vodeći politički utjecaj.

Spomenimo da je za kampanju 2011. Vindija HSS-u donirala 20.000 kuna, Radnik 100.000 kuna, a Bistra 170.000 kuna.

>> HDZ-u donirali 495 tisuća kuna, dobili poslove vrijedne 405 milijuna kuna

>> Hrvatski 'WikiLeaks' razotkriva korupcijsku hobotnicu

Kada se tvrtke donatori ubace u sustav podataka javne nabave dolazi se do zanimljivih podataka koji ne moraju značiti da se radi  o nečemu ilegalnom, ali u svakom slučaju bacaju sumnju na te natječaje. 

Što povezuje HDZ, HSS i HSLS?

Što se tiče tvrtke Bistra zanimljivo je poslovanje s Gradom Đurđevcem jer je razlika između vrijednosti ugovora i procjene vrijednosti samo 47 kuna. Kada se taj iznos usporedi s procjenom vrijednosti ugovora od 800.000 kuna jednako je nevjerojatno da se 'pogriješilo' za tako mali iznos. Primjerice, u većini ostalih natječaja razlike su bile od nekoliko tisuća pa do čak nekoliko milijuna kuna, što je mnogo realniji iznos.

Zanimljivo je i poslovanje tvrtke Vindija sa Željezničkom tehničkom školom u Zagrebu gdje je razlika vrijednosti ugovora i procjene vrijednosti nula kuna, a pomalo je nevjerojatno da je ponuditelj u kunu pogodio procjenu naručitelja, to jest, 60.669 kuna.

Tvrtka Radnik d.d. donirala je također i HSLS, koji je 2007. u koaliciji s HSS-om izašao na izbore te ostvario poslijeizbornu koaliciju s HDZ-om. 

Iznos donacije 'Radnika' za 2010. g. bio je 50.000 kuna, a posebno je zanimljivo primijetiti kako je predsjednik Uprave te tvrtke Mirko Habijanec, inače član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Štoviše, Habijanec je, prema dostupnim podacima i predsjednik Nadzornog odbora tvtke Bistra od 2007. godine a 2009. godine njegova je, već spomenuta, tvrtka Radnik d.d. bila i najveći pojedinačni donator HDZ-a s 775.000 kuna.

Za ove navode dobili smo komentar iz HSS-a. 'Što se tiče donacija nema nikakve nagrade, nego su to ljudi i pojedinci koji su htjeli pomoći HSS-u u kampanji. Bilo kakva povezanost neka se prijavi DORH-u i neka to DORH istražuje što se HSS-a tiče sve je čisto da li je netko radio s nekim posao, to nismo uvjetovali niti pitali niti o tome znamo', rekao je glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene