Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan broj intervencija

Liječnici upozoravaju: U hladnijim danima posebno je ugrožena jedna skupina građana, evo kako se možete zaštititi

Dr. med. spec. Jozo Brkić (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dr. med. spec. Jozo Brkić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dr. med. spec. Jozo Brkić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Liječnici kažu kako se hladnoće trebaju čuvati najviše osobe starije životne dobi jer su one posebno osjetljive na niske temperature. Savjete smo potražili kod dr. Joze Brkića, voditelja smjene u Zavodu za hitnu medicinu.

Stariji, srčani bolesnici kao i oni koji boluju od respiratornih bolesti najugroženija su skupina u hladnim danima. Kako se zaštititi?

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Oni su posebno osjetljivi što zbog dobi, što zbog bolesti koje mogu imati. To su obično bolesni krvožilnog i plućnog sustava, dišnog, jer znamo da se na hladnoći sužavaju krvne žile pa dolazi do problema.

Savjet njima je vrlo jednostavan – ne izlaziti ako se baš ne mora, a ako se mora da ne izlaze u ranim jutarnjim satima kad su temperature niske, da se toplo obuku, pripreme odjeću i obuću za tu prigodu, zaštite se i borave što manje na otvorenom prostoru. Samim tim, kad su vrlo niske temperature, moguće su i poledice, pa će na taj način ako baš ne moraju i prevenirati moguće ozljede.

Sezona gripe je na vrhuncu. Hoće li ovi minusi možda pomoći smanjenju intenziteta virusa?

Vjerujemo da je gripa na vrhuncu. Osjećamo to i kroz naš rad jer nam je povećan opseg posla, više je intervencija. Nadamo se da će u sljedećim tjednima doći do pada, ali prognozira se još idući mjesec, pa i ožujak.

U svakom slučaju gripa je ozbiljna stvar, na nju valja misliti kroz cijepljenja, izbjegavanja prenapučenih prostora, oni koji ne moraju. Dakle, savjet isto kao i kod hladnoće. Tko ne mora, neka izbjegava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene