Liječnici kažu kako se hladnoće trebaju čuvati najviše osobe starije životne dobi jer su one posebno osjetljive na niske temperature. Savjete smo potražili kod dr. Joze Brkića, voditelja smjene u Zavodu za hitnu medicinu.

Galerija


Stariji, srčani bolesnici kao i oni koji boluju od respiratornih bolesti najugroženija su skupina u hladnim danima. Kako se zaštititi?

Oni su posebno osjetljivi što zbog dobi, što zbog bolesti koje mogu imati. To su obično bolesni krvožilnog i plućnog sustava, dišnog, jer znamo da se na hladnoći sužavaju krvne žile pa dolazi do problema.

Vezani članci Zvonimir Šostar (Foto: Dnevnik.hr) Ne znajući što jedemo, u sebe unosimo otrove koji uzrokuju karcinom: Uskoro ćemo znati podrijetlo hrane Angela Merkel na godišnjoj konferenciji (Foto: DPA/PIXSELL) Merkel: "Nadam se da će mi se život nakon politike nastaviti i da ću biti zdrava"

Savjet njima je vrlo jednostavan – ne izlaziti ako se baš ne mora, a ako se mora da ne izlaze u ranim jutarnjim satima kad su temperature niske, da se toplo obuku, pripreme odjeću i obuću za tu prigodu, zaštite se i borave što manje na otvorenom prostoru. Samim tim, kad su vrlo niske temperature, moguće su i poledice, pa će na taj način ako baš ne moraju i prevenirati moguće ozljede.

Sezona gripe je na vrhuncu. Hoće li ovi minusi možda pomoći smanjenju intenziteta virusa?

Vjerujemo da je gripa na vrhuncu. Osjećamo to i kroz naš rad jer nam je povećan opseg posla, više je intervencija. Nadamo se da će u sljedećim tjednima doći do pada, ali prognozira se još idući mjesec, pa i ožujak.

U svakom slučaju gripa je ozbiljna stvar, na nju valja misliti kroz cijepljenja, izbjegavanja prenapučenih prostora, oni koji ne moraju. Dakle, savjet isto kao i kod hladnoće. Tko ne mora, neka izbjegava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr