Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografija u fokusu

Kako će Hrvatska izgledati do 2033. godine: Usvojen dokument s dva ključna cilja

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Demografija Demografija Foto: Vlada RH Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Foto: Vlada RH Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Foto: Vlada RH +0 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 3 Galerija 1/5 >>
Izgrađeno poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnotežena mobilnost stanovništva dva su strateška cilja Strategije demografske revitalizacije Hrvatske do 2033. godine, koju je usvojila Vlada, a za provedbu je previđen iznos veći od 9,6 milijardi eura.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je riječ o prvom strateškom dokumentu te vrste nakon usvajanja Nacionalne populacijske politike iz 2006. koji upotpunjuje ključne obrise razvojnih prioriteta te se nadograđuje na brojne dosadašnje mjere demografske, porezne i socijalne politike.

Naveo je kako Strategija u provedbi zahtijeva međuresornu suradnju, sinergiju svih razina - središnje, županijske, gradske, općinske, ali i napor cijelog društva.

Jedna od mjera je da će sve majke po svakom djetetu dobivati 12 mjeseci dodatnog mirovinskog staža, umjesto osam kao dosad.  Vlada ponovno obećava i delimitiranje porodiljnih naknada u punom trajanju roditeljskog dopusta, ali na pitanje kad će se to dogoditi, ne nude konkretan odgovor.

Ilustracija Demografija Foto: Vlada RH

Državna tajnica iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić navela je kako je riječ o dokumentu od nacionalnog strateškog značenja koji postavlja okvir i područje djelovanja kako bi zaustavili negativne demografske trendove.

"Strategija je okvir za izradu planova, mjera i projekata, i na lokalnoj i na regionalnoj razini. Strategija stvara okvir za izradu novih mjera koje će biti u skladu s društvenim promjenama, ali i s novim znanstvenim spoznajama", dodala je.

Josić je istaknula kako Hrvatsku 2033. godine vide kao Hrvatsku u kojoj će biti stvoreni povoljni uvjeti za obitelji i mlade, s razvijenim sustavom privlačenja ljudskih resursa, uključujući i učinkovitu integraciju doseljenika u hrvatsko društvo, a kao iznimno bitno navela je i smanjivanje regionalnih nejednakosti, što će dovesti do kvalitetnijeg života u ruralnim područjima.

Ilustracija Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Foto: Vlada RH

Govoreći o prvom strateškom cilju, Josić je navela kako će se izgrađenim poticajnim okruženjem za obitelji i mlade dobiti i postići dostupne i priuštive usluge za skrb i obrazovanje djece, moderne i fleksibilne radne aranžmane, ali isto tako i povećati financijske naknade za obitelji s malodobnom djecom i omogućiti im priuštivo stanovanje.

To se može postići kroz nekoliko područja intervencije - materijalne i nematerijalne potpore, porezne olakšice, stambeno zbrinjavanje, ulaganje u sustav ranog i predškolskog, osnovnoškolskog te srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, visoko obrazovanje, cjeloživotno obrazovanje te zdravo okruženje.

Ilustracija Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Foto: Vlada RH

U drugom cilju - uravnoteženoj mobilnosti stanovništva, fokus je stavljen na povratne migracije hrvatskih državljana koji su se odselili nakon ulaska u EU i suradnju s pripadnicima hrvatske dijaspore i njihovim organizacijama i udruženjima, za koju je Josić ocijenila da mora biti mnogo čvršća.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 1 KUPOVINA TREZORSKIH ZAPISA Država ponovo nudi priliku za zaradu, upisi počinju u ponedjeljak, ministar Primorac otkrio novosti

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeko potrebna pomoć Dobra vijest za tisuće starijih građana: Na račune će im sjesti 150 eura

Migracijska politika koja doprinosi uravnoteženim migracijskim trendovima

Cilj je stvaranje sveobuhvatne migracijske politike koja doprinosi uravnoteženim migracijskim trendovima u skladu s potrebama tržišta rada i poželjnim razvojem društva, dok je krajnji cilj uravnoteženo gospodarstvo.

Između ostalog, Josić je u prezentaciji tijekom analize kretanja broja stanovnika, iznijela podatak kako je prema veličini demografskog pada u posljednjem desetljeću, Hrvatska među pet najnepovoljnije pozicioniranih EU zemalja - uz Latviju, Litvu, Bugarsku i Rumunjsku, a depopulaciju je najviše potaknulo iseljavanje nakon pristupanja Europskoj uniji, osobito među mlađom populacijom, što je dovelo i do smanjenja broja budućih rađanja.

Ilustracija Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 3 Foto: Vlada RH

Pri tome je dodala kako opći demografski cilj koji žele postići ovim dokumentom, a to je uravnotežena dobna struktura stanovništva, odnosno postizanje stacionarnog stanovništva u Hrvatskoj, proizlazi iz dosadašnjih politika koje je Vlada provodila u okviru demografske revitalizacije.

Prema sadašnjem indikativnom financijskom okviru, vrijednost je trenutačnih mjera strategije oko 9,636 milijardi eura. Za provedbu ove strategije do 2033. za prvi strateški cilj planiran je iznos od 8,439 milijardi eura, a za drugi strateški cilj iznos od 1,197 milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene