Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatični trenuci

POTPUNO ISKRENO Franjevac ispričao kako je izgledala noć s braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fra Mate Bašić, jedan od franjevaca koji je proveo noć s braniteljima u Crkvi sv. Marka, opisao je svoje iskustvo...

Fra Mate Bašić opisao je  u kolumni objavljenoj na internetskim stranicama zagrebačke Župe Uzvišenja Svetog Križa kako su on i još petorica franjevaca u četvrtak oko 23 sata krenuli iz samostana Sv. Franje na Kaptolu preko Tkalčićeve ulice prema Trgu sv. Marka gdje su bili branitelji. Pored Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj ulici naišli su na prvu policijsku barikadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock reagirali nakon teksta Hercegovački franjevci prijavili slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja maloljetnica Slika nije dostupna Proizvode prema starim recepturama Mjesto u Dubrovniku koje čuva brojne tajne i privlači milijune turista

'Kada su nas policajci ugledali bili su po malo zbunjeni i kao da im nije bilo jasno kuda će fratri u tu uru. Ljubazno smo se pozdravili i iznijeli našu želju da želimo ići u Markovu crkvu. Oni su nas pristojno uputili da preko Ilirskog trga dođemo na Opatičku i dalje nastavimo prema crkvi sv. Marka, što smo mi i učinili, napisao je fra Bašić.

'Kada su nas branitelji pred ulazom ugledali, uzviknuli su: "Evo naših fratara!“ Pružali su nam ruke i zahvaljivali na dolasku. Čim smo ušli u crkvu gdje nas je ugledala ostala većina branitelja, uslijedio je gromoglasni pljesak i klicanje radosti. Ti trenuci su za mene bili posebno dojmljivi jer pružajući ruku svakom branitelju, nije se mogla sakriti radost u njima zbog našeg dolaska, neki su čak i zaplakali, što također dokazuje koliko male stvari mogu istinski razveseliti i ojačati čovjeka u najtežim trenucima', piše fratar.

'Zamislite da sutra netko pobije 10 ljudi i dođe u crkvu, ne znam kako bi se ponio'

'Moram reći da su policajci sve to vrijeme noći, od kada sam ja bio u crkvi, bili ljubazni i mirni, te bi se i na njihovim licima često vidio poneki osmjeh nakon neke glasne šale branitelja. Iako je svakim satom temperatura bila sve niža, probdio sam noć na stubištu ispred glavnoga portala crkve. Svi branitelji su u jednom trenutku ušli u crkvu kako bi odmorili, a mi fratri ostali smo vani i rekli im neka mirno spavaju i odmore, jer mi smo pred crkvom, pa stoga mogu biti bez brige', opisao je fra Bašić. 

Više pročitajte na stranicama zagrebačke Župe svetog križa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene