Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici upozoravaju

"Kad se dogodi nesreća, bit će prekasno": Hrvatskoj kronično nedostaje cjepiva za tetanus i zmijskog protuotrova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je javnost i pacijente da je za nestašicu cjepiva protiv tetanusa krivo uništavanje Imunološkog zavoda, a ne liječnici obiteljske medicine, te je pozvala Ministarstvo zdravstva da riješi problem kronične nestašice cjepiva za tetanus i seruma protiv zmijskog otrova.

Liječnici obiteljske medicine u svojim bi ordinacijama, kao i prijašnjih godina, držali dovoljnu količinu cjepiva protiv tetanusa kada bi ga imali gdje nabaviti, navodi se u priopćenju KoHOM-a koji ističe odgovornost onih koji su uništili Imunološki zavod, koji je do prije nekoliko godina proizvodio visokokvalitetna cjepiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi ZBOG CIJEPLJENJA Obiteljski liječnici uzvratili Berošu: ''Nesposobni ministar i njegov tim ne znaju organizirati posao'' Mrak roditelj - cijepljenje protiv HPV-a - 3 ''Rad će nam biti narušen'' Održan sastanak bez Beroša, KoHOM nezadovoljan: "Spremni smo se maksimalno angažirati, ali..."

Liječnici su sada prisiljeni nabavljati skupa cjepiva stranih proizvođača. No, ni njih nema u dovoljnim količinama, odnosno količine su nedostatne da zadovolje potrebe pacijenata. Dobavljači tih cjepiva liječnicima jedva mogu osigurati dozu ili dvije.

Zavodi za javno zdravstvo nastoje pomoći liječnicima, no mogu ponuditi samo kombinirana cjepiva za difteriju i tetanus. Na žalost, i takva kombinirana cjepiva imaju u ograničenim i nedostatnim količinama u odnosu na potrebe pacijenata, kaže se u priopćenju.

Slična je situacija i sa serumima protiv zmijskog otrova koje je proizvodio Imunološki zavod Zagreb. Stoga KoHOM apelira na nadležne, posebice Ministarstvo zdravstva, da riješe problem kronične nestašice cjepiva za tetanus, kao i seruma protiv zmijskog otrova.

"Kada se dogodi neka nesreća, bit će prekasno. Pripremimo se na vrijeme i spriječimo moguće posljedice", poručuju iz KoHOM-a.

Iz HZJZ-a poručuju kako zdravstvene ustanove prema potrebi cjepiva protiv tetanusa sami nabavljaju te troškove naplaćuju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

"S obzirom da Hrvatski zavod za javno zdravstvo nema nikakav utjecaj na opskrbu ljekarni i veledrogerija cjepivom koje se ovim putem nabavlja, u prosincu smo na temelju obavijesti s terena o nemogućnosti nabave cjepiva putem ljekarni i veledrogerija obavijestili Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode, s obzirom da Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet to nije uradio u skladu sa svojim obvezama.

Istovremeno, dali smo uputu županijskim zavodima za javno zdravstvo da svim liječnicima i zdravstvenim ustanovama koje trebaju cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku zaštitu, daju cjepivo koje je predviđeno za preekspozicijsko cijepljenje prema Programu obveznih cijepljenja, a ako ponestane ovog cjepiva, da na korištenje daju cjepivo protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena, koje se također može koristiti u svrhu postekspozicijske zaštite.

Prema informacijama kojima raspolažemo, cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku profilaksu još uvijek nije dostupno putem ljekarni i veledrogerija.

U skladu s time, do daljnjega, tj. dok se ne uspostavi uobičajena opskrba tržišta cjepivom protiv tetanusa, molimo da i dalje svoje potrebe za ovim cjepivom upućujete teritorijalno nadležnim zavodima za javno zdravstvo, koji će Vam ustupiti cjepivo predviđeno za Program obveznog cijepljenja. Ovo, centraliziranim postupkom nabavljeno, cjepivo ne smijemo dati u distribuciju putem ljekarni te se do uspostave opskrbe tržišta trebate javiti zavodima za javno zdravstvo.

Ako nestašica u ljekarnama i veledrogerijama potraje toliko dugo da se potroši sva količina predviđena za Program cijepljenja, izdavat će Vam se cjepivo protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena.

Istovremeno, apeliramo na Nositelja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet da u što kraćem roku osigura opskrbu tržišta ovim cjepivom", poručuju iz HZJZ-a. 

 

 

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene