Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina gradskih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ocijenila je kako ionako lošu gospodarsku situaciju u Zagrebu dodatno pogoršava činjenica što Grad nema ni strategije niti prioriteta razvitka.


'Kad bi postojala lista prioriteta, odmah bi se znalo što u vrijeme krize treba prvo rezati, a što zadnje', kazao je gradski zastupnik Velimir Srića (HSLS) osvrćući se na skupštinskoj sjednici na predloženi rebalans od 405 milijuna kuna kojim se gradski proračun smanjuje na 6,9 milijardi.

Vezani članci Hrvatski sabor Vlada odbila sve amandmane o rebalansu proračuna oporbenih zastupnika i klubova, dolazi i do promjene u zastupničkim redovima Slika nije dostupna 'Ova vlada morat će odustati od svojih predizbornih obećanja'

'Kad nemaš strategiju, onda sve dogovaraš na kavici, a takvih se kavica dosad puno popilo', naveo je Srića ocjenjujući lošom po građane takvu politiku gradske uprave odnosno gradonačelnika, kao i najnoviji 'rat' Grada i Holdinga koji se, dodaje, vidi i u predloženom rebalansu.

Premda je iz zagrebačkog SDP-a bilo najava kako neće prihvatiti predloženi rebalans, danas su najavili kako bi ga podržali ako 'prođu' njihovi amandmani kako bi se, tvrde, bar za 405 milijuna "pokrpao" proračun. 'Nije vrijeme za tvrdoglavost nego za ozbiljnost', kazao je SDP-ov gradski zastupnik Davor Bernardić premda, kako dodaje, i dalje smatra da je predloženi rebalans pokušaj uštede, ali nedovoljan. Pritom je napomenuo kako postoje druge stavke na kojima bi se moglo uštedjeti umjesto da se za 95 milijuna kuna smanjuju subvencije ZET-u za besplatni prijevoz i leasing.

I njegov stranački kolega Tomislav Saucha pita se zašto su teret rebalansa trebali podnijeti baš Holding i mjesna samouprava. Igor Rađenović (SDP) je u ime Odbora za financije zatražio izvještaj o međusobnim potraživanjima i obvezama između Grada i Holdinga odnosno 'raščišćavanje' odnosa. Također je izvijestio da je Odbor izražava zabrinutost što predloženim rebalansom nije pokriven manjak prihoda nad rashodima.

'E, baš ću ti uzeti novac pa da vidim kako ćeš'

Jasen Mesić (HDZ) smatra kako nije dobar proračun pa ne može biti dobar niti njegov rebalans, a sličnog su mišljenja u HNS-u. 'Uzimanje novca Holdingu čini mi se kao kad netko kaže: E, baš ću ti uzeti novac pa da vidim kako ćeš', komentirala je Morana Paliković-Gruden (HNS), a u raspravi je rečeno i kako je očigledno da računi koji bi se trebali izravnati u Gradu nisu smo financijske prirode.

>> Čović: Holding se ne ponaša neodgovorno

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ocijenio je gubljenjem vremena propitivanje zašto je došlo do smanjenja prihoda ako se pritom ne traže rješenja. 'Važno je da smo likvidni, a zadržali smo i socijalna prava građana, 2.700 zaposlenika i više od 10.000 korisnika proračuna', ocijenio je.

>> Bandić: Ne dam novac Holdingu, ne želim u Remetinec

Podsjetio je kako je gradska uprava dosad, uz ostalo, uštedjela na smanjenju voznog parka, službenih putovanja, troškova reprezentacije i mobitela i ostalog. U tijeku je stanka za klub SDP-a nakon čega bi gradski zastupnici trebali glasovati o prijedlogu rebalansa. (Hina)