Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad je predsjednik brz na jeziku:

Osebujne izjave prvog čovjeka Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od samog početka mandata predsjednik Mesić nije bio škrt na riječima: svako toliko dizao je prašinu izjavama koje su nerijetko bile oštre, ironične i sve samo ne diplomatske.

Bilo da provocira političke protivnike ili susjedne zemlje, o predsjednikovim se izjavama nerijetko pričalo danima. Nakon deset godina njegova mandata teško je povjerovati da je riječ o nepromišljenim ekscesima: očito je u pitanju njegov politički stil.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Gromoglasno skandiranje, razmahana masa i široki osmijeh Stipe Mesića. Bila je to opća euforija. Iako je predsjednički mandat počeo morbidnim vicem o Tuđmanu koji je pod zemljom i Miloševićem koji iz nje ne može Stipe Mesić osvojio je većinu birača. 'Mislim da su ti vicevi u nekom dijelu, pogotovo u kampanji za prvi predsjednički mandat odigrali izvjesnu ulogu. On je time ustvari predstavio sebe kao bitno drugačijeg čovjeka, drugačijeg kandidata nego su bili neki drugi', smatra politički analitičar Ivan Rimac.

A u svom, specifičnom stilu, karijeru je nastavio i dalje. Iako su mu ovlasti bile ogoljene, Mesić se nikad nije držao po strani već je redovito imao komentare na sve. Ponekad i neprimjerene. Tako je one koji su ga optužili da je udbaš nazvao seronjama. 'Je li to primjeren rječnik za predsjednika? Kako ne, to razumiju oni na koje se odnosi', objasnio je Mesić svoj rječnik novinaru.

Zbog izjava zaradio kaznu od 70 tisuća kuna

No, unatoč svim neprimjerenostima uvijek ga je izvlačio šarm i duhovitost. Pogotovo u slučaju Zagorec koji je u drugom mandatu najviše potresao Pantovčak. 'On je ugojeni mali miš', komentirao je predsjednik.

U aferi s francuskim odvjetnikom Ivanom Jurašinovićem predsjednik je bio najuvredljiviji. 'Ja bi mu preporučio kad dođe u Zagreb da posjeti Vrapče, jer tamo mu mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć. To je sjajna prilika. Neće ga puno koštati', izjavio je Mesić. Dvije godine poslije nespretna izjava koštala je samo predsjednika. Zbog nanošenja duševnih boli sud mu je odredio 70.000 kuna odštete i pet i pol tisuća sudskih troškova. Postane li presuda pravomoćna bit će to presedan.

U bacanju oštrih strelica nimalo blag Mesić nije bio ni prema Crkvi. No koliko god skandala izazvale, ovakve izjave nikada nisu narušavale predsjednikovu popularnost. Štoviše, čini se da hrvatska javnost cijeni osebujan način govora svojih političara. Pokazuje to primjer čovjeka koji se isticao još neobičnijim istupima – Milana Bandića.

Unatoč gafovima popularnost mu raste

Bez obzira na gafove - iz godine u godinu Stipi Mesiću popularnost samo raste. Nakon autoritarnog stila Franje Tuđmana narod ga je prihvatio kao posve novi tip predsjednika. Otvorenog, opuštenog i šaljivog.

Unatoč dvjema glatkim izbornim pobjedama, Stipe Mesić uvijek je imao i ogorčene protivnike. Najviše osuda izazvala je njegova izjava kako bi se trebalo štedjeti na pokopima branitelja. Slično žestoku reakciju izazvao je i kod obitelji poginulih vatrogasaca koji su ga čekali na Kornatima. Iz rodne Orahovice tada je odaslao neumjesnu šalu.

'Političara koji su simpatični i koji daju dozu opuštenosti i nonšalantnosti u sferu politike je relativno malo. I takvi političari uvijek dobro prolaze', objašnjava Rimac za Provjereno.

Izludio i Slovence

Ipak, najdraže šale bile su mu na račun susjeda koje je imao u nastavcima. 'Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve god hoće. U Sloveniju oni mogu zahvatiti recimo Helsinki, Reykjavik. Mene to uopće ne interesira', komentirao je predsjednik aktualnu situaciju oko Piranskog zaljeva. Slovenci su na to dobili živčani slom, nazvali ga prostodušnim i bez ukusa.

U devet godina burnog mandata, koliko sjedi u predsjedničkoj fotelji, Mesiću se najviše zasluga pripisuje na vanjskopolitičkom planu, dok mu se najviše zamjeralo uplitanje u parlamentarne izbore, prepucavanje s Vladom. 'Nema ništa što u životu ne bi ponovio. Sve ono što sam radio, uvijek sam radio na principijelan način', zaključio je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene