Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar gospodarstva i SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić danas je osnovao novu političku stranku - 'Novi val-stranka razvoja', kojoj se pridružio i dosad nezavisni saborski zastupnik Jakša Baloević, čime je ta stranka postala parlamentarnom.


"Hrvatska je u puno boljoj situaciji nego što se to nastoji prikazati i nema ni jednog razloga da bude u krizi, osim pogrešne politike", ustvrdio je Jurčić, pred oko 120 osnivača stranke, na osnivačkoj skupštini u Novinarskom domu. Objasnio je da Hrvatska ima bogate resurse u poljoprivredi i energetici, ali da političari te resurse ne znaju usmjeriti izlasku iz krize.

Vezani članci Ljubo Jurčić i Milan Bandić Ljubo Jurčić oprostio se od prijatelja Milana Bandića, otkrio je i koji je nadimak zaradio u gimnaziji Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Grabar-Kitarović: "Iz života ljudi treba izbaciti pojmove minimalne plaće ili dječjeg doplatka"

"Mnogi političari pričaju da ulažu mnogo napora, no to ne znači da će i uspjeti, jer je za uspjeh potrebno znanje. Efikasnost politike ne procjenjuje se prema nečijim dobrim namjerama i željama nego prema rezultatima", kazao je Jurčić te dodao da "Hrvatska država i narod ne smiju biti taoci neke stranke ili nečijeg karaktera".

Od sutra Ljubo Jurčić na čelu 'Novog vala', nove stranke u Hrvatskoj

Prednost Hrvatske vidi u činjenici da je proteklih godina zaustavljena negativna platna bilanca, "preko leđa građana, koji su u krizi bili prisiljeni manje trošiti, tako da Hrvatska već dvije godine proizvodi više nego što troši". Uvjeren je da ta činjenica, uz visoke devizne rezerve i monetarni suverenitet, političarima omogućuje da izgrade dobru i stabilnu ekonomsku politiku.

"Mi stojimo pred izborom hoćemo li imati vladu koja će omogućiti da krenemo prema gore, a alternativa je, ne stepenica niže, nego strmina iza koje slijedi ponor", upozorio je Jurčić. Politiku rezova smatra lošom. "Takva politika više liči na politiku blagajnika u poduzeću koji samo vrišti kako nema novca ili politiku stečajnog upravitelja koja vodi ka likvidaciji", rekao je Jurčić.

Protivi se i ideji velikih državnih ulaganja u infrastrukturu. "Mi u sljedećih nekoliko godina ni jednu kunu ne smijemo investirati u infrastrukturu, nego isključivo u proizvodnju, i to finalnih proizvoda", kazao je Jurčić, najavivši da će njegova stranka u idućem razdoblju istražiti potencijale u industriji, kako bi vidjela gdje se može povećati izvoz.

Takav gospodarski program, po Jurčiću, mora pratiti i izgradnja državnih institucija koje će građani osjećati kao svoje. "Narod želi vidjeti da je to država napravljena na tradiciji, identitetu i kulturi hrvatskog naroda", tvrdi Jurčić i poručuje kako nema potrebe "kompleksaški" govoriti da bi Hrvatska trebala biti kao Njemačka, Irska ili neka druga zemlja.

"Hrvatski narod je najbolji narod na zemaljskoj kugli, a Hrvatska je najbolja zemlja na zemaljskoj kugli, samo se moramo bolje organizirati", poručio je Jurčić. Za svoju stranku kazao je da je stranka "čistog centra, koja je malo lijevije kad je u pitanju gospodarska politika, a malo desnije po zaštiti nacionalnog identiteta".

Uz predsjednika Jurčića, skupština je izabrala i tijela novoosnovane stranke, a u njezinu predsjedništvu je niz odvjetnika, poduzetnika i sveučilišnih profesora te osnivač i prvi predsjednik udruge Franak Božo Ivošević.

Novi zastupnik 'Novog vala' Jakša Baloević novinarima je kazao kako će u Saboru ostati u klubu s DC-ovom Vesnom Škare Ožbolt i nezavisnom Natalijom Martinčević, a očekuje da će u suradnji s kolegama iz stranke uspjeti u namjeri da 'Novi val' postane prepoznatljiva parlamentarna stranka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju