Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u četvrtak novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da razjasni svoja stajališta o globalnoj trgovini, klimatskoj politici i budućim odnosima sa saveznicima u NATO-u.


Trump je u predizbornoj kampanji kritizirao slobodnu trgovinu, NATO i politike kojima se želi zaustaviti globalno zagrijavanje, uznemirivši američke saveznike i trgovinske partnere.

Vezani članci Donald Trump održao govor o stanju nacije - 4 SAD spreman odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora Trumpove ruke Trump želi uvjeriti svijet da su ove fotografije fotošopirane, no kako mu vjerovati kad stalno laže?

"Željeli bismo znati kako će se stvari odvijati s globalnom trgovinskom politikom", rekao je Juncker na poslovnom skupu u Berlinu.

"Željeli bismo znati kakve su mu namjere u pogledu NATO-a. Moramo znati kakve klimatske politike kani provoditi. To mora biti razjašnjeno u idućih nekoliko mjeseci."

Juncker je kazao kako ne očekuje da će trgovinski sporazum o kojem EU i SAD pregovaraju, TTIP, biti finaliziran ove godine kako je bilo planirano. "Trgovinski sporazum sa SAD-om, ne vidim to kao nešto što će se dogoditi u iduće dvije godine."

Juncker je također kazao da europski Pakt o stabilnosti i rastu, koji propisuje pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu, mora biti fleksibilan. "Fleksibilnost ne znači otklon od stabilnosti nego inteligentnu primjenu zajedničkog sustava pravila", rekao je.

Izrazio je razumijevanje za stajalište Italije nakon što je Komisija u srijedu u svojim ekonomskim prognozama upozorila da će Rim prekršiti europska pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu ove i iduće godine. Rim objašnjava da je viši strukturni deficit posljedica izvanrednih troškova za migrante i obnovu poslije potresa. Juncker je u srijedu istaknuo da Komisija mora ocjenjivati države članice u skladu s njezinim problemima te da je u ovoj situaciji EU "na strani Italije a ne protiv nje".

Juncker je također pozvao na suzdržanost u kritikama monetarne politike Europske središnje banke i optužio njemačke političare, koji često napadaju ECB, za dvostruke standarde.

"Europska središnja banka ne radi baš ono što mnogi Nijemci žele i njezino kritiziranje je dopušteno", rekao je. "Podržavam argumentirane rasprave o monetarnoj politici, a ne ovisno o tome kako se netko osjeća. Treba biti dosljedan."

Osvrnuvši se na jačanje euroskepticizma u EU-u, Juncker je rekao da je Komisija u prošlosti previše "gurala nos" u život ljudi.

"Postoji nacrt europske direktive, koji sam blokirao, koji se odnosi na visinu peta frizerki u Europi", rekao je. "Blokirao sam to i sada sam u sporu s europskim sindikatima." (Hina)