Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele znati

Juncker poziva Trumpa da razjasni svoja stajališta o trgovini, klimi i NATO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u četvrtak novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da razjasni svoja stajališta o globalnoj trgovini, klimatskoj politici i budućim odnosima sa saveznicima u NATO-u.

Trump je u predizbornoj kampanji kritizirao slobodnu trgovinu, NATO i politike kojima se želi zaustaviti globalno zagrijavanje, uznemirivši američke saveznike i trgovinske partnere.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Slika nije dostupna Ne žele izolacionizam SAD-a "NEMAMO DRUGU OPCIJU" Europski čelnici pozvali Trumpa na summit

"Željeli bismo znati kako će se stvari odvijati s globalnom trgovinskom politikom", rekao je Juncker na poslovnom skupu u Berlinu.

"Željeli bismo znati kakve su mu namjere u pogledu NATO-a. Moramo znati kakve klimatske politike kani provoditi. To mora biti razjašnjeno u idućih nekoliko mjeseci."

Juncker je kazao kako ne očekuje da će trgovinski sporazum o kojem EU i SAD pregovaraju, TTIP, biti finaliziran ove godine kako je bilo planirano. "Trgovinski sporazum sa SAD-om, ne vidim to kao nešto što će se dogoditi u iduće dvije godine."

Juncker je također kazao da europski Pakt o stabilnosti i rastu, koji propisuje pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu, mora biti fleksibilan. "Fleksibilnost ne znači otklon od stabilnosti nego inteligentnu primjenu zajedničkog sustava pravila", rekao je.

Izrazio je razumijevanje za stajalište Italije nakon što je Komisija u srijedu u svojim ekonomskim prognozama upozorila da će Rim prekršiti europska pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu ove i iduće godine. Rim objašnjava da je viši strukturni deficit posljedica izvanrednih troškova za migrante i obnovu poslije potresa. Juncker je u srijedu istaknuo da Komisija mora ocjenjivati države članice u skladu s njezinim problemima te da je u ovoj situaciji EU "na strani Italije a ne protiv nje".

Juncker je također pozvao na suzdržanost u kritikama monetarne politike Europske središnje banke i optužio njemačke političare, koji često napadaju ECB, za dvostruke standarde.

"Europska središnja banka ne radi baš ono što mnogi Nijemci žele i njezino kritiziranje je dopušteno", rekao je. "Podržavam argumentirane rasprave o monetarnoj politici, a ne ovisno o tome kako se netko osjeća. Treba biti dosljedan."

Osvrnuvši se na jačanje euroskepticizma u EU-u, Juncker je rekao da je Komisija u prošlosti previše "gurala nos" u život ljudi.

"Postoji nacrt europske direktive, koji sam blokirao, koji se odnosi na visinu peta frizerki u Europi", rekao je. "Blokirao sam to i sada sam u sporu s europskim sindikatima." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene