Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručna analiza

U Državnoj maturi utvrđen niz propusta! Biste li vi znali odgovoriti na ova pitanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručno povjerenstvo MZOS-a utvrdilo je niz grešaka u ispitu državne mature.

Ministar Željko Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da je u državnoj maturi utvrđen niz propusta te da će nakon završetka mature zatražiti detaljniju analizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maturanti, sretno! Počela državna matura za obvezne predmete! Slika nije dostupna 'Kako ih nije sram?' Drama nakon ispita iz mature: Evo što je razljutilo maturante!

Prema analizi stručne komisije u ispitu niže razine hrvatskog jezika dvojbeno je pet pitanja, dok je u ispitu više razine dvojbeno njih sedam. Ipak, Nacionalni centar prihvatio je samo po jedno sporno pitanje iz svake razine ispita, dok ostale greške neće biti prihvaćene.

Radi se o pitanjima na koja je bilo ponuđeno više točnih odgovora, a učenici koji su zaokružili bilo koji točan odgovor dobit će bod. Pitanje koje je podiglo najviše nezadovoljstva bilo je ono o Juditinom prstenu. Na pitanje koje je boje Juditin prsten u rješenju su moguća dva točna odgovora: crvene i modre. Dva su točna odgovora bila i u pitanju o Wertheru - Werther je nezadovoljan svijetom u kojem živi i jer je želio biti zatvoren i sam.

Zaključak je da je osnovna razina bila jednako teška ili čak teža od više te da je učenicima trebalo previše vremena za kvalitetno odgovaranje. Tako je ispit iz hrvatskog više nalikovao ispitu iz psihologije. Ministar je upozorio da matura više nije samo vrednovanje znanja stečenog u srednjoj školi, već je to sada i prijemni ispit i o njoj ovisi nečiji upis na željeni fakultet.

'Propusta je bilo u općoj uputi, strukturi ispitne knjižice, konkretnim zadacima, čak je bilo i jezičnih nekorektnosti. Ja kao ministar ne dozvoljavam da u testu bude grešaka. Ako je grešaka bilo, kada prođe matura tražit ćemo detaljan izvještaj i za sve greške netko će morati snositi odgovornost', poručio je Jovanović.

'Državna matura od početka je nepravedna, uz nju nam je potrebna i strukovna matura od sljedeće nastavne godine. Cilj je pomoći provođenju mature i obrazovanju, smiriti napetosti kako bi maturanti bez stresa nastavili pisati ispite', izjavio je ministar.

Ispit iz hrvatskog jezika podigao je najviše bure na državnoj maturi. U našu redakciju stigli su brojni mailovi pritužbi na pitanja koja su maturanti ocijenili preteškima, kao i da je u nekima bilo više točnih odgovora. Nakon toga u priču se upleo i ministar obrazovanja Željko Jovanović koji je, ukoliko se utvrde propusti organizatora mature - Centra za vanjsko vrednovanje, najavio čak i otkaze.

U prilogu vam donosimo cijeli ispit iz hrvatskog jezika s Državne mature koji se pojavio na internetu, kao i točne odgovore pa prosudite sami jesu li maturanti bili u pravu.

Podsjetimo, najviše problema maturanti su imali s pitanjima o boji Juditinog prstena i broju ribara na brodu u najpoznatijem djelu Petra Hektorovića 'Ribanje i ribarsko prigovaranje'.

Svoje mišljenje o ispitu iz hrvatskog jezika na Državnoj maturi možete poslati na mail moj.report@novatv.hr ili ga ostavite na našoj Facebook stranici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene