Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ništa od dogovora

Propao pokušaj mirenja: 'Vladini pregovarači su bezveznjaci!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić na konferenciji za novinare nakon sastanka u postupku mirenja oko Kolektivnog ugovora s predstavnicima vlade nazvao je vladine pregovarače bezveznjacima.

Propao je i zadnji pokušaj mirenja sindikata i Vlade oko spora vezanog za izmjene u Temeljnom kolektivnom ugovoru, a na sastanku osim ministra obrazovanja Željka Jovanovića sudjelovali su ministar rada Mirando Mrsić te potpredsjednik vlade Neven Mimica.

Pročitajte i ovo Vanja Margetić, reporter Pregovori Čistoće i Holdinga Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka" Slika nije dostupna IMENOVANA ZAMJENA Nova godina donijela promjene u sindikatu: Vilim Ribić odlazi u mirovinu

Sastanak se u Banskim dvorima održao radi provedbe postupka mirenja između vlade i četiriju sindikata javnih službi koji odbijaju vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe.

Na sastanku je zaključeno da je mirenje propalo jer se nije mogao postići dogovor oko vladine ponude, pogotovo nakon jučerašnje objave sindikata da su njihovi članovi na referendumu velikom većinom odbili izmjene TKU-a kojima bi se odrekli većine materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

>> Profesori i medicinske sestre ne daju materijalna prava, prijete štrajkom

Ministar o Jovanović prije početka zadnjeg pokušaja mirenja sindikata i Vlade rekao je da se sindikatima 'zavrtjelo na koncu od Ribića'.Zamoljen za komentar Jovanovićeve izjave, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nasmijao se i rekao: 'Ne znam kako sam došao do ovdje da mi se konac ne plete o noge'.

Predsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić rekao je da on od ovog sastanka nema očekivanja. 'Misli su mi koncentrirane na 15 do mjesec dana koji su prethodili današenjem danu', rekao je Ribić. Poručio je prije početka sastanka da bi vlada nakon rezultata referenduma trebala revidirati svoja stajališta.

Potpredsjednik vlade Neven Mimica izjavio je prije početka sastanka da je vlada 'očekivanja od sastanka prilagodila rezultatima referenduma', što znači da su u vladi svjesni kako sindikati osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, za razliku od sindikata državnih službi i ostalih sindikata javnih službi (dva sindikata zdravstva, te po jedan sindikat kulture i socijalne skrbi) neće potpisati Dodatak TKU-u.

U tom slučaju, vlada je ranije najavila da će otkazati TKU te, kako bi osigurala predviđene uštede u proračunu, smanjiti zaposlenima u javnim službama plaće za 10 posto. 'Kada bi ovo bila fleksibilna i razumna vlast, kojoj nije u cilju samo iskazivati volju za moć, vjerojatno bi i kod njih došlo do nekog pomaka, shvatili bi da je to volja ljudi, a ne nekakvo mađioničarstvo par sindikalnih čelnika', rekao je Ribić.

Vlada će otkazati TKU, možda i rezati plaće

Iz vlade su najavili otkazivanje TKU-a i 'korištenje zakonskih mogućnosti' za održavanje proračuna u predviđenom okviru, što uključuje i moguće rezanje plaća.

Nakon otkazivanja TKU, počet će pregovori o novom Ugovoru. Istodobno, vlada će iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, no nije htio odgovoriti znači li to da će zaposlenima u javnim službama biti smanjene plaće za 10 posto, kao što je to ranije najavljeno.

Vlada može svima zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi linearno smanjiti plaće za 10 posto, no može i preko koeficijenata smanjiti plaće samo 'neposlušnim' djelatnostima, a ne dirati ih onima koji su pristali odreći se materijalnih prava.

Po najavi iz vladina tabora, u novom TKU-u sindikatima javnih službi bit će ponuđeno isto što su potpisali sindikati državnih službi, da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća, četverogodišnji TKU i mogućnost pregovora o povećanju materijalnih prava kada Hrvatska izađe iz krize.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene