Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poručuje

Jovanović: 'Ni jedna odluka neće biti na štetu učenika već u korist kvalitete obrazovnog procesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je danas da je u tijeku analiza mreže osnovnih i srednjih škola koja će pokazati koje od njih ne zadovoljavaju državni pedagoški standard na temelju koje će se donijeti odluka o njihovu optimiziranju.

Novinari su Jovanovića nakon sjednice Vlade pitali o tijeku procesa optimizacije osnovnih i srednjih škola koji bi trebao biti završen do kraja drugog kvartala, a ministar je odgovorio kako je u tijeku analiza stanja i naglasio da u kontekstu optimizacije škola ne bi govorio o "rezanju i štednji već o kvalitetnom školstvu".

Pročitajte i ovo Državna matura; ilustracija - 3 Uzbudljivo razdoblje Novosti na prijavama za državnu maturu: Jedna promjena je ključna Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu?

"Ako imate školu koja ima pet učenika i školu s kombiniranim razredima to nije kvalitetno školstvo. Danas je drugo vrijeme - nekad kad nije bilo kvalitetnih veza, možda je i trebala biti škola i u najmanjem mjestu", rekao je. Odluka će se donijeti nakon završene analize, dodaje ministar ističući da ona neće biti na štetu obrazovnog procesa.

Prosvjetnim radnicima isplaćene naknade za prijevoz i zaostaci

"Mi radimo analizu koje škole ne zadovoljavaju državni pedagoški standard, imaju li manje od 150 učenika, a na temelju te analize donijet ćemo odluke, a ni jedna neće biti na štetu učenika već u korist kvalitete obrazovnog procesa", rekao je.

Hoće li to za neke škole značiti da gube status područne škole i hoćemo li imati neke nove matične škole, pokazat će brojke, dodaje Jovanović. Restrukturiranje mreže škola jedna je od devet dugoročnih reformskih mjera Vlade za smanjenje deficita i duga koje je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić predstavila 27. prosinca.

Upitan jesu li mogući rezovi u sustavu obrazovanja, s obzirom na najavu ministra financija Slavka Linića da se kreće s razgovorima o rebalansu proračuna, Jovanović odgovara kako "obrazovanje nije potrošnja, već ulaganje u razvoj, ali je racionalnije trošenje uvijek moguće.

"Na tome u Ministarstvu inzistiramo i kontinuirano radimo", rekao je. Jedna od najavljenih reformskih mjera Vlade za smanjenje troškova je i outsourcing, odnosno izvlačenje iz sustava onih djelatnosti koje nisu vezane uz primarnu djelatnost, poput čistačica, a ministar Jovanović vjeruje da će se nakon provedenih analiza u njegovu resoru do kraja godine "doći do kvalitetnog rješenja".

"U ožujku će biti velika konferencija pod nazivom 'Outsourcing - izazov za gospodarstvo'. Mislim da će tamo biti prezentirani svi konkretni podaci", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene