Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jovanović naljutio računovođe

'Očekujemo da se ispriča, jer je doveo javnost u zabludu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar Željko Jovanović jučer za smanjenje plaća učiteljima i nastavnicima okrivio računovođe i njihovu pogrešku u radu, regirali su iz nadležne Udruge.

'Izjava Ministra je netočna i nije utemeljena na stvarnim činjenicama. Istina je, da su škole 27. srpnja 2012. godine dobile obavijest Ministarstva u kojoj je objašnjen obračun naknade plaće za godišnji odmor za srpanj 2012. godine.

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Slika nije dostupna 'Ova godina je takva' Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje!

Međutim, u konkretnom slučaju to je irelevantno, jer takav način obračuna utvrđen je Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima kao i ranijih godina. Problem je nastao kada je Ministarstvo odobrilo sredstva za isplatu plaće za srpanj 2012. godine u iznosu koji je utvrđen na temelju umanjenih koeficijenata (dokument: „print lista“) i razlike sredstava za naknadu plaće za godišnji odmor što je bilo nedostatno za ispravan obračun plaće prema navedenoj obavijesti', navodi se u priopćenju Udruge tajnika i računovođa u školstvu kojeg potpisuje predsjednica Udruge Ela Kovačić.

Ističu kako nije objašnjen Zaključak Vlade RH od 19. srpnja 2012. kojim se od 1. kolovoza neće isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža, što je škole dovelo u zabludu s obzirom da je na „print listama“ Ministarstva već bio smanjen koeficijent učiteljima i nastavnicima.

Mnoge škole su pokušavale dobiti konkretnu informaciju od samog Ministarstva, ali bilo je nemoguće u vremenu od 1. kolovoza do 2. kolovoza dobiti ikoga nadležnog za ovo pitanje u Ministarstvu, pa su mnoge škole isplatile umanjene plaće.

'Napominjemo kako je glavni uzrok isplate umanjene plaće u većini škola nedostatak sredstava, a ne krivi obračun, što se vrlo lako može utvrditi pregledom obračunskih lista i „print liste“ kao pomoćnom obrascu na kojem MZOŠ vodi evidenciju o zaposlenicima škole, sa svim potrebnim podacima o svakom zaposleniku radi utvrđivanja koeficijenta složenosti poslova i radnog mjesta , vremena rada i za odobravanje sredstava za obračun plaće.

Izjavom Ministra svaljena je krivnja na osobe koje u sustavu imaju najmanju mogućnost utjecaja na politiku isplata plaća. Računovođe su kao zaposlenici škola samo izvršioci tuđih odluka. Žao nam je što Ministar nije detektirao pravi problem i pravog krivca za nastalu situaciju. Bez obzira na sve, računovođe, će kao pravi profesionalci napraviti ispravak plaće i kao svjesni građani RH neće tražiti prekovremene sate za to.

Udruga tajnika i računovođa u školstvu očekuje da će se ministar Jovanović kao odgovorna osoba ispričati što je javnost doveo u zabludu rekavši kako su učitelji dobili manju plaću zbog greške računovođa, ne samo radi dostojanstva računovođa u osnovnim i srednjim školama, već i radi istine', zaključuje se u priopćenju Udruge.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene