Vode u izobilju ima u istarskoj Plovaniji, ali je tvrdoglavi Joško Joras ne želi piti. Kontroverznom provokatoru i samoprozvanom borcu za južnu slovensku granicu, vlasti u Sloveniji više ne daju vodu iz svojeg vodovoda jer je Joras, prema odluci Arbitražnog suda, na hrvatskoj zemlji. Joras zato vodu za piće uzima iz automata i skupo je plaća.

Galerija Joško Joras (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Joško Joras (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Joško Joras (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Tudi tukaj je Slovenija, ali ne i slovenska voda. Kontroverzni Joško Joras i njegova obitelj posljednjih dana žive na flaširanoj vodi. Automat im je ispred kuće. Pola litre stoji jedan euro. I tako svaki dan. Na hrvatskom vodovodu ista količina stajala bi jednu lipu, no Joras će sve učiniti samo da se ne priključi na taj vodovod.

Vezani članci Ilustracija Muškarac iz Rijeke godinama nije plaćao vodu, trošak prebacivao na sustanare: Financijska šteta poprilična Melita Budak i Dina Ćevid, reporterka Nove Tv Plaćaju sve račune, ali vode i dalje nemaju: "Ovo nije blizu metropole. Ovo je selendra"

S medijima iz Hrvatske ne razgovara, pa ni nama nije htio ništa komentirati. Ali je slovenskim medijima otkrio kako mu je bez pitke vode. ''Sada razumijem kako žive ljudi u Indiji i Africi. Indija i Afrika dolaze u Europu zbog toga što politika nije sposobna riješiti probleme s kojima se susrećemo'', kaže Joras.

Žali se da su obližnji građevinski radovi oštetili cijevi kojima je bio ilegalno spojen na slovenski vodovod. Iako je problemu doskočio pomoću dodatnih crpki, one su se sada pokvarile i pipe su presušile. Joras se zato obratio općini i vodovodu, ali uzalud.

''Parcela o kojoj govorimo više nije unutar općine Piran, više nije unutar Slovenije, nije više ni unutar područja koje Rižanski vodovod opskrbljuje čistom pitkom vodom'', rekao je Martin Pregl, direktor Rižanskog vodovoda Kopar.

''Opskrbu vodom na području gospodina Jorasa pruža davatelj usluga na hrvatskoj strani'', kaže marko Vrevc iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Joras ni za živu glavu ne želi vodu iz Hrvatske. Prije bi umro od žeđi ili pio zagađenu vodu. ''Jednostavno ću se priključiti na Dragonju, ali znam da se u nju ispuštaju fekalije i da je štetna'', ističe Joras.

Jorasovu kuću je na hrvatski teritorij smjestio Arbitražni sud. Dok je prije dvije godine pratio presudu, dobio je živčani slom. A već godinama uz granicu izaziva međudržavne incidente. Prosvjeduje, štrajka glađu, nateže se s policijom, nema što nije radio tijekom svoje sulude borbe za komadić tuđe zemlje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju