Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitska željezara, tvrtka čiji su se radnici dugo borili za opstanak, radi, proizvodi te zapošljava oko 320 radnika. No poslovni uspjeh donio je i probleme - građani koji žive u samoj blizini željezare tvrde da je život sada postao nemoguć te se zbog prašine, dima i buke čak boje i za svoje zdravlje.


Joško i Mladenka Nevešćanin desetljećima žive uz splitsku željezaru. Suživot je sada, tvrde, postao nemoguć. Najgore je, kažu, noću, a sve je u njihovoj blizini prepuno prašine. Rješenje vide u obeštećenju.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek Nacionalni stožer za civilnu zaštitu predstavio nove mjere Božinović o slavlju Torcide i splitskom mimohodu za Vukovar: "Ovo niti je bilo organizirano niti je bilo prijavljeno i to nije dobro"

'Ako oni narušavaju moje zdravlje i moju imovinu, onda smatram da bi se ja na neki način trebao zaštitit, odnosno da bi trebao bit obeštećen', smatra Joško Nevešćanin.

U Adriačeliku odgovaraju pak da provode ispitivanja, te su svi rezultati u granicama dopuštenog, uz to i dalje rade na zaštiti okoliša. 'Zidne barijere koje će se odnositi prema kućama gdje se nalaze naši susjedi čime ćemo u dobroj i najvećoj mjeri spriječiti buku kao i nastali posao koji se radi između uostalog ukoliko bude i ima prašine', kaže Anto Bekić iz Uprave tvrtke.

>> Znate li gdje se u Hrvatskoj radi u ovakvim uvjetima?

Izgradili su sustav sekundarnog otprašivanja. U 2008.-oj krute čestice emitirane u atmosferu bile su kažu na razini 83 miligrama po metru kubnom. I Inspekcija zaštite okoliša bila je na terenu prošlog mjeseca. Nisu pronašli nedopuštene količine dima i prašine, ali je utvrđeno da je povremeno prisutan vidljivi dim karakterističnog mirisa iz čeličane te da je isti neizbježan i njegovo pojavljivanje bit će povremeno s obzirom na trenutačnu tehnologiju proizvodnje.

No za to Adriačelik ima rok prilagodbe do 2018. U željezari poručuju da će to napraviti i mnogo prije roka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook