Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis stanovništva

Josipovića zabrinjava što su Hrvati sve stariji i sve ih je manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović izrazio je zabrinutost podacima koji su objavljeni danas, a tiču se popisa stanovništva.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon objave podataka iz popisa stanovništva, da ga zabrinjava što su stanovnici Hrvatske sve stariji i sve ih je manje.

'Činjenica da nas je sve manje i da smo sve stariji pokazatelj je negativnih demografskih trendova o kojima se govorilo. To je jedno od najozbiljnijih političkih, gospodarskih i kulturoloških pitanja s kojima se suočava Hrvatska', naglasio je Josipović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

>> U RH živi 20 Klingonaca i 24 Marsovca!

Josipović je, u emisiji Hrvatskog radija ocijenio da se starenjem stanovništva otvaraju i pitanja mirovinskog i zdravstvenog sustava i pitanje budućnosti u Hrvatskoj.

Komentirajući činjenicu da je u Hrvatskoj oko 90 posto katolika, agnostika, kojima i sam pripada, tek oko 0,76 posto, rekao je: 'Činjenica da je Hrvatska izabrala predsjednika iz tako male grupacije suprotstavlja se onoj tezi o netolerantnosti u našem narodu. Očito je da su hrvatski građani otvoreni, tolerantni i neisključivi'.

Još uvijek parcijalni podaci popisa stanovništva na koje se čekalo čak godinu i pol dana govore, kazao je, o slabom kapacitetu naše uprave i lošoj organiziaciji.

Komentirao je i pad kreditnog rejtinga Hrvatske rekavši kako će se zbog toga pogoršati uvjeti poslovanja, a kreditne linije će potencijalno biti skuplje.

'Pad rejtinga je ozbiljno upozorenje da se mora nastaviti s reformama i mislim da se vladu mora podržati u reformama. Dapače ne samo podržati nego i tražiti i više i upornije da se reforme provedu', naglasio je Josipović.

>> Nacija stari, sve nas je manje: U proteklom desetljeću nestao grad veličine Rijeke!

Svoj odnos sa premijerom Zoranom Milanovićem ocijenio je vrlo dobrim. 'Često se čujemo vidimo, raspravljamo o onim temam koje su zajedničke i uglavnom se slažemo', rekao je Josipović opovrgnuvši ujedno medijske špekulacije kako se s ministrima u vladi sastaje u tajnosti.

Na pitanje računa li na podršku SDP-a na predsjedničkim izborima Josipović je podsjetio kako ga je ta stranka predložila u prvom mandatu. 'Ako budem išao u drugi mandat, mislim da je prirodno da zatražim i njihovu podršku', rekao je dodavši međutim i kako je predsjednik politička figura koja bi trebala imati što širu potporu i biti što manje vezan za parcijalne stranačke interese.

Ideju da predsjednika biraju zastupnici u Hrvatskom saboru ocijenio je vrlo lošom.

'Odgovornost vlasti prema građanima se puno bolje artikulira neposrednim izborima i zato i jest predsjednik nestranačka osoba', rekao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene