Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlje članice SEECP-a

Josipović zbog Kosova ne ide u Ohrid: 'Cilj regionalnih okupljanja je suradnja svih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović neće sudjelovati na regionalnom summitu u Ohridu krajem tjedna na koji domaćin Makedonija nije pozvala Kosovo zbog protivljenja Srbije, jer smatra da bi cilj takvih skupova trebalo biti uključivanje svih zemalja u regionalnu suradnju, doznaje se u srijedu u Uredu predsjednika.

"Predsjednik Josipović smatra da je cilj regionalnih okupljanja suradnja i uključivanje svih u suradnju u regiji", kažu na Pantovčaku. "Hrvatska ostaje privržena politici regionalne suradnje, solidarnosti i potpune potpore svim zemljama u regiji u njihovim procesima napredovanja prema članstvu u EU", ističu u Uredu predsjednika.

>> 'Moja sjećanja, moja sućut usmjerena je prema žrtvama i njihovim obiteljima'

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku"

Godišnji summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se 1. i 2. lipnja u Ohridu i okupit će čelnike zemalja s Balkana i iz jugoistočne Europe. Makedonija, koja je priznala nezavisnost Kosova 2008., objasnila je kako nije u mogućnosti pozvati zemlju koja ne pripada tom regionalnom forumu "bez pristanka svih zemalja članica".

Iz ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su kako još nije odlučeno hoće li šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić sudjelovati na ministarskom sastanku SEECP-a koji se uoči summita održava u petak.

>> 'U ime obitelji' skupili više od 710.000 potpisa za referendum

Hrvatska je u ožujku 2008. priznala neovisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja članica SEECP-a - Srbija, Grčka, Rumunjska, Moldavija i BiH nije priznalo status Kosova kao neovisne države.

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na summit zbog protivljenja Srbije što proturječi nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU-a.

"Sudjelovanje Republike Kosovo na summitu spriječile su Srbija i BiH. To je suprotno načelima dobrosusjedstva koji su preduvjet integracije" u EU, rekao je glasnogovornik kosovskog predsjedništva Arber Vlaahiu.

>> Inicijativa 'U ime obitelji' Josipoviću: Pojasnite značaj referenduma!

Nezadovoljan odlukom Makedonije predsjednik Albanije Bujar Nishani također je odbio sudjelovati na summitu.

SEECP je osnovan 1996. radi jačanja suradnje među članicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji te približavanja zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama.

>> SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji

Zemlje članice SEECP-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene