Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražio da mu se ne smanje

Josipović: Nisam tražio veće ovlasti i nemam sukoba s Milanovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako u vojsci nema podjela te da vojni vrh podržava koncept civilnog nadzora nad vojskom i potpune odvojenosti vojske od stranačke politike.

Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne 'kave s građanima' na Pantovčaku, Josipović je kazao da navodi neimenovanih izvora koje su prenijeli pojedini mediji, a govore o tome da on traži veće ovlasti u vojsci, nisu točne.

'Ti neimenovani izvori, za koje ja mislim da često nisu uopće iz Vlade, nego od negdje drugdje, su pogriješili temu. Naime, otkad se Zakon o obrani počeo pisati, ono što sam ja htio je da se ne mijenja. Isto tako se priča o nekakvim podjelama u Vojsci - podjela u vojsci nema. Vojni vrh je jedinstven i podržava koncept civilnog nadzora nad vojskom i potpune odvojenosti vojske od stranačke politike', kazao je.

Na pitanje je li zadovoljan prijedlogom Zakona, Josipović je odgovorio da je iznio neke primjere za koje misli da bi bilo dobro da se usvoje jer poboljšavaju taj koncept. 'Ne radi se ni o kakvoj dramatičnoj svađi i naslovi koji idu za tim su promašeni', dodao je.

Opovrgnuvši da je narušen odnos njega i premijera, Josipović je rekao da s Milanovićem najnormalnije raspravlja o svim stvarima. 'O nekima se, naravo, ne moramo složiti, ali to je vrlo daleko od bilo kakvog sukoba, posebno onih dimenzija kao što vidim, da imenovani, neimenovani ili bilo kakvi izvori nagađaju', poručio je te ponovio da ne traži nikakve veće ovlasti, već da mu se one ne smanje. 'To čak nije pitanje ovlasti, to je pitanje koncepta vođenja oružanih snaga i njihove odvojenosti od politike', rekao je.

>> Predsjednik Josipović: Lokalna vlast u harmoniji s državnom treba osigurati kvalitetan život

Predsjednik se osvrnuo i na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ustvrdio da će građani živjeti bolje kad će Hrvatska više zaraditi, kada će bolje proizvoditi i kada nam gospodarstvo bude jače.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

'To nije lagan put i mislim da su građani učinili velika odricanja. To treba cijeniti. Sad imamo jednu novu stranicu, naše europsko članstvo koje nam pruža priliku - ne daje odgovor na sva pitanja - a na nama je da ju iskoristimo', rekao je Josipović. Predsjednik pritom ne misli samo na sredstva iz europskih fonodova koji su, rekao je, samo jedan aspekt.

'Ali ta utamica, u kojoj neće biti lako, prilika je da dobre stvari koje imamo, ono najkvalitenije što Hrvatska ima, ponesu Hrvatsku u jedan gospodarski uzlet', ističe Josipović, a na Vladi je da napravi najbolje što može.

'Ova vlada ima mandat, ima povjerenje građana, prema tome na njoj je da radi najbolje što može. Moje je da ju podržim", rekao je te, na upit novinara, dodao kako on kao predsjednik vezano uz gospodarstvo, nema druge ustavne ovlasti 'osim opće političke mogućnosti da zagovara dobra rješenja'.

Podsjetio je pritom da je predložio neka rješenja za smanjenje tereta siromaštva što je, kazao je, naišlo na dobar odaziv u Vladi te se pripremaju neke promjene zakona.

Nakon jučerašnje ratifikacije pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu, Josipović je danas još jednom izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska ispunila vrlo zahtjevne uvjete i da se 'pretvorila u jedno bolje društvo kroz pregovore s EU'.

'Time, svjesni smo, nismo postali savršeni. Reforme treba i dalje činiti, jer moramo težiti tome da Hrvatska u svakom pogledu bude bolja no što je bila jučer', naglasio je. Nije mogao govoriti o tome tko će sve doći na svečanost u povodu ulaska, 1. srpnja, rekavši da će biti puno europskih kolega, no izrazio je posebno zadovoljstvo dolaskom onih iz regije.

'To je snažna podrška s njihove strane da podupiru i cijene naš uspjeh, kad je riječ o reformama i ulasku u EU, a s druge strane to je i naša poruka njima da ćemo i mi njih podržavati u njihovom europskom putu', ponovio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene