Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'More je jedna od naših poveznica sa svijetom'

Josipović uputio čestitku u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana Hrvatske ratne mornarice predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas čestitku pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, mornarima, dočasnicima, časnicima, državnim službenicima i namještenicima.

Obilježavanje obljetnice Hrvatske ratne mornarice, značajne grane Oružanih snaga Republike Hrvatske, prigoda je za podsjećanje i odavanje počasti na doprinosu i požrtvovnosti hrvatskih branitelja u obrambenom Domovinskom ratu i prigoda za podsjećanje na generacije hrvatskih slobodara tijekom stoljeća, na sve one koji su svoje živote dali braneći naše priobalje i more, ističe se u čestitki.

Ovogodišnja obljetnica Hrvatske ratne mornarice, kako se navodi, obilježava se programima od 10. do 18. rujna. Središnju proslavu organiziramo u Podgori, rodnom mjestu prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice admirala Svete Letice Barbe, mjestu u kojem je bilo sjedište sekcije partizanske ratne mornarice utemeljene krajem 1942. godine.

Današnja suvremena Hrvatska etablirana je i uvažena članica međunarodne zajednice, međunarodnih organizacija i saveza. Članstvo u NATO savezu i vrlo skoro članstvo u Europskoj uniji, djelovanje u okvirima UN-a te kroz regionalnu i bilateralnu suradnju s partnerskim državama i zemljama saveznicama, s jedne strane, znače jamstvo sigurnosti građana, društva i države, a, s druge strane, podrazumijevaju naše obaveze, poručuje u čestitki predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Ilustracija pronađeni dijelovi "Neprihvatljiva povreda zračnog prostora": Još jedan ruski dron na rumunjskom teritoriju? Sarmat Domet 18.000 km Spremna "Sotona 2": Rusija uvela u redovni sastav svojih snaga novi nuklearni sustav Sarmat

Ta odgovornost i te obaveze odnose se i na zaštitu plovnih putova, mora i podmorja, otoka, obale i priobalja te na doprinos sigurnosti hrvatskog dijela Jadrana te isto tako, znače i našu obavezu da u suradnji sa susjedima, državama Mediterana te saveznicima i partnerima doprinosimo sigurnosti Sredozemlja, svjetskih mora i oceana.

Hrvatska je dio Mediterana. Naša obala i priobalje, otoci, more i podmorje otvaraju mnoge perspektive razvoju, od korištenja plovnih ruta, razvoja trgovačke mornarice, ribarstva, korištenja podmorja i podmorskih resursa, do razvoja turizma. More je jedna od naših bitnih poveznica sa svijetom, naglašava predsjednik Republike Ivo Josipović u čestitki.

>> Josipović s prvim čovjekom britanske vojske

Hrvatska ratna mornarica i Obalna straža kao dio značajne grane Oružanih snaga RH imaju pri tome važnu ulogu i zadaće zaštite sigurnosti mora i priobalja. Stoga je obaveza nas odgovornih za danas i sutra suvremene Hrvatske održavanje i razvoj sposobnosti HRM-a. Imamo i razvijat ćemo mornaricu sposobnu odgovarati na suvremene izazove i prijetnje stabilnosti i sigurnosti, poput krijumčarenja sumnjivih tereta, ilegalne trgovine robom i ljudima, opasnosti zagađivanja mora i podmorja i sličnih suvremenih prijetnji sigurnosti. Sve naznačeno važno je zbog sigurnosti građana i posjetitelja Hrvatske, zbog generacija koje žive sadašnjost i budućih naraštaja.

Obilježavanje Dana hrvatske ratne mornarice prigoda je za pozdrav svim negdašnjim i sadašnjim hrvatskih pomorcima, svima onima koji žive od mora, s morem i na moru, onima koji plove Jadranom i svjetskim morima i oceanima, napose, za pozdrav našim mornaričkim časnicima angažiranima u međunarodnoj EU NAVFOR misiji, ističe Predsjednik Republike.

Posebno čestitam promaknutim, pohvaljenih i nagrađenim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, i još jednom, svima zajedno, čestitam - Dan Hrvatske ratne mornarice, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene