Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1. srpnja

Josipović: Ulazak u EU je povijesni događaj, ali ne treba očekivati čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja zasigurno je povijesni događaj, ali ne treba očekivati čuda, osobito kad je riječ o gospodarskom oporavku zemlje, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za France Presse.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović dao je intervju povodom ulaska hrvatske u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fotografije čitatelja FOTO: Na putovanjima prikupljali zastavice članica EU pa ih izložili na balkonu Slika nije dostupna Hrvatska broji sate do ulaska u EU, slavi se diljem zemlje! UŽIVO Zagreb pod policijskom 'opsadom': Delegacije stižu na proslavu, sletjeli i Nikolić i Dačić

'Prvi srpnja važan je datum, povijesni trenutak. To je prvi dan nove ere za Hrvatsku. No neće se dogoditi nikakvo čudo', kazao je Josipović za francusku novinsku agenciju, koja napominje da je Hrvatska već četiri godine u recesiji. 'Da, (gospodarska) kriza postoji, ali mislim da smo snažniji ujedinjeni (...) i, na koncu, Europa će izići iz krize zajedno', rekao je.

Josipović je priznao da mnogi njegovi sunarodnjaci, 20 posto kojih je nezaposleno, nisu raspoloženi za slavlje zbog velikih gospodarskih poteškoća, ali i istaknuo kako je uvjeren da većina Hrvata doživljava ulazak u EU kao 'pobjedu'. 'Građani se raduju. Svečane proslave bit će lijepe i pune emocija, ali mnoge od njih bit će skromne zbog gospodarske situacije', kazao je.

>> Često kupujete u inozemstvu? Evo što se mijenja od 1. srpnja!

Josipović (55) je također istaknuo da će na 'civiliziran' način riješiti pogranične sporove sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, kao i druga otvorena pitanja, nasljeđe raspada bivše Jugoslavije 1990-ih. France Presse podsjeća da je Slovenija, jedina bivša jugoslavenska republika koja je članica EU-a od 2004., prije pet godina za deset mjeseci približavanje Zagreba EU-u zbog spora oko granica. Ljubljana je također nedavno zaprijetila da neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor dok Zagreb ne pristane riješiti spor oko Ljubljanske banke.

'Hrvatska sigurno neće ucjenjivati' koristeći svoj status članice Europske unije, rekao je Josipović. 'Riješit ćemo sve sporove na civiliziran način'. Hrvatski predsjednik zauzeo se za jačanje odnosa sa Srbijom i izrazio nadu da će se na pragmatičan način prevladati posljedice Domovinskog rata kada su srpski pobunjenici uz potporu Beograda okupirali trećinu hrvatskog teritorija i u kojem je poginulo 20.000 ljudi.

Međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) još uvijek bacaju sjenu na odnose dviju zemalja, napominje AFP. 'Treba vidjeti postoje li još uvijek razlozi koji su opravdali tu tužbu', rekao je Josipović, pravnik po struci koji je bio među stručnjacima koji su 1999. sastavili hrvatsku tužbu.

Josipović se na kraju odlučno zauzeo za europsku integraciju svih zemalja jugoistočne Europe i obećao im potporu Zagreba u tom procesu. 'U našem je nacionalnom interesu da se svi naši susjedi pridruže Europskoj uniji. To će biti u interesu mira i gospodarskog razvoja.' 'Poduprijet ćemo ih i bit ćemo njihovi zagovornici u nastavku procesa proširenja' Europske unije, kazao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene