Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Srbiji

Josipović u posjetu srijemskim Hrvatima, sastaje se s Tadićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo razumijevanje i suradnja mogu dovesti do boljih odnosa među državama i rješavanja problema koji su se gomilali desetljećima, pa i pitanja prava nacionalnih manjina, rekao je u Šidu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik se u ovom srbijanskom mjestu sastao s čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice u Srijemu. 'Biti Hrvat u Srbiji treba biti čast i ponos Hrvatima. Kao što i mi u Hrvatskoj nacionalne manjine tretiramo kao kategorije građana na koje smo ponosni i kojima želimo pružiti mogućnost ostvarivanja svoga identiteta i prava, tako i Hrvatska traži od svih zemalja, u kojima žive Hrvati, da isto pruže i hrvatskome narodu', poručio je predsjednik Josipović.

Ocijenio je kako se zločini tijekom ratnih zbivanja ne smiju zaboraviti i da se za njih treba odgovarati na sudovima, ali i istaknuo da je zadaća onih koji vode politiku da grade mostove prijateljstva. Izrazio je uvjerenje da će srbijanska vlada osigurati da se hrvatski, kao jezik nacionalne manjine, koristi u službenoj uporabi, te osigurati pravo na obrazovanje i prakticiranje vlastite vjere te kulturna i socijalna prava.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Razvijan je partnerstva

'Siguran sam da će odgovarajuća tijela u Srbiji biti pravi partner i sugovornik, jer u regiji razvijamo partnerstvo', kazao je Josipović te pozvao Hrvate u Srbiji da iskažu svoj nacionalni ponos i odlučnost u očuvanju svog nacionalnog identiteta te da u okviru svoje zemlje ostvaruju sva nacionalna i građanska prava koja im pripadaju.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić kazao je kako posjet predsjednika Josipovića Šidu i nazočnost predsjednika vojvođanske pokrajinske vlade Bojana Pajtića 'predstavlja još jedan od znakova novih vjetrova ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa'. Ocijenio je kako se položaj Hrvata na ovome području znatno promijenio, u odnosu na ratna zbivanja, te pozvao Hrvate da na predstojećem popisu pučanstva u Srbiji slobodno izraze svoju nacionalnu pripadnost, materinji jezik i vjersko opredijeljenje.

Sastanak s Tadićem

Pajtić je kazao kako pokrajinske vlasti skrbe o očuvanju identiteta nacionalnih zajednica, jer različitost jezika, vjerskih zajednica i kultura doživljavaju kao prednost i bogatstvo, a ne kao nedostatak. Zbog toga je pokrajina Vojvodina svoja osnivačka prava nad glasilima na hrvatskom jeziku, prenijela na HNV, jer 'vjerujemo da će hrvatska zajednica bolje znati definirati svoje prioritete', dodao je Pajtić.

Uz predsjednika Josipovića susretu je nazočio i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić. U izjavi novinarima predsjednik Josipović izrazio je posebno zadovoljstvo posjetom ovom dijelu Srbije, u kojem su Hrvati, tijekom ratnih zbivanja 'jako stradali te bili žrtve zločina, a mnogi su se morali i iseliti.' 'Drago mi je da učinjen vidan pomak na ostvarivanju kulturnih i političkih prava i to prepoznajem kao pozitivan znak dobrog partnerstva u sređivanju stanja hrvatske manjine u Srbiji, iako je ostalo dosta toga što treba učiniti', rekao je Josipovič.

Ocijenio je posebno važnim da se na popisu stanovništva u Srbiji 'Hrvati izjasne kao Hrvati, jer o tome ovisi i ostvarivanje manjinskih prava'. Zamoljen da komentira aktualne hrvatsko-srpske odnose predsjednik Josipović kazao je kako oni imaju uzlaznih i silaznih trenutaka, ali da imaju vidiljivi kontinuitet te kako vjeruje da će problemi, kada se i pojave, 'biti privremene naravi'. Predsjednik Josipović popodne će se na marginama IX. regionalnog sastanka na vrhu država jugoistočne Europe u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene