Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s mađarskim predsjednikom

Josipović u Mađarskoj dobio potporu za ulazak RH u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je zadovoljstvo mađarskom potporom hrvatskom planu pristupanja Europskoj uniji koji uključuje dovršetak pregovora ove godine priključivanje Uniji 2012.

'Drago mi je što je mađarski predsjednik potvrdio potporu svoje zemlje ulasku Hrvatske u EU. Naš plan da završimo pregovore 2010. i kroz proces ratifikacije uđemo u EU 2012. naišao je na podršku', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon susreta s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom. 'Zahvalan sam na tome i svjestan da u Hrvatskoj trebamo provesti određene reforme', dodao je. Mađarski predsjednik je izrazio želju da Hrvatska pristupi Europskoj uniji što prije. Njegova zemlja bit će predsjedavajuća EU-a u prvoj polovici 2011. i želi biti jedna od prvih koja će ratificirati hrvatski pristupni sporazum.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na samitu u Parizu - 3 Vojna pomoć Andrej Plenković iz Pariza: "Svoje jedinstveno ratno iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima" Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan"

Na novinarsko pitanje koje još prepreke stoje Zagrebu na putu, Josipović je izdvojio poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava, koje je među preostala 3 koja još nisu otvorena, dodajući ipak da je tu prepoznat napredak, da su provedene brojne reforme te da je ojačana borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Spomenuo je iznimno važno potpisivanje Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom rekavši da je time 'otvorena nova stranica u dobrosusjedskim odnosima'. Predsjednici su ponovili kako dvije zemlje imaju prijateljske, iznimno dobre veze i kontinuitet odnosa bez otvorenih pitanja i problema. Josipović je izrazio nadu da će i nova mađarska vlada koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora u travnju nastaviti politiku međusobne suradnje koja između ostaloga uključuje održavanje zajedničkih sjednica hrvatske i mađarske vlade.

Suglasni oko pitanja nacionalnih manjina

Josipović i Solyom kazali su da su osim o pitanju priključivanja Hrvatske EU i o bilateralnim odnosima razgovarali i o gospodarstvu te pitanju nacionalnih manjina. Šef mađarske države naglasio je da je na području gospodarske suradnje najvažnija zadaća infrastrukturno povezivanje, dakle - ceste, željeznice, elektroenergetski sustavi i plinovod. Što se tiče nacionalnih manjina o kojima su, kako je rekao Solyom, detaljno razgovarali, situacija je u obje zemlje sređena i manjine mogu koristiti mogućnosti koje su im na raspolaganju. Mađarski je predsjednik također izrazio želju da manjine u Mađarskoj dobiju mogućnost imati svog zastupnika u parlamentu što trenutno nije predviđeno mađarskim Ustavom.

Josipović, u čijem je programu jednodnevnog službenog posjeta Mađarskoj i susret s predstavnicima Hrvata u toj zemlji, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Zagreb i Budimpešta dijele zajednička stajališta o zaštiti nacionalnih manjina te da su se dogovorili poduprijeti osnivanje đačkog doma u Osijeku i kazališta u Pečuhu. Hrvatski predsjednik će se nakon polaganja vijenaca na budimpeštanskom Trgu heroja u nastavku posjeta sastati s mađarskim premijerom Gordonom Bajnaijem i predsjednikom parlamenta Belom Katonom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene