Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike posjetio je Reformiranu kršćansko-kalvinsku crkvu u baranjskom mjestu Lugu gdje je istaknuo važnost poštovanja posebnosti i različitosti tradicija i jačanja međureligijskih inicijativa.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Lugu kako je Hrvatska zemlja vjerskih prava i sloboda te da zato uvijek ističe važnost poštovanja posebnosti i različitosti tradicija te jačanja međureligijskih inicijativa, što je posebno važno na područjima gdje žive pripadnici više nacionalnih i vjerskih zajednica.

Pošto je u tome baranjskome mjestu posjetio Reformiranu kršćansko-kalvinsku crkvu, predsjednik Josipović rekao je kako je tradicija reformacije u Hrvatskoj, koja postoji više od četiri stoljeća, važan dio hrvatskoga kulturnoga i religijskog identiteta.

Vezani članci Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske Josipović otkrio je li njega SOA obavještavala o istragama i poručio: "Načelno ni premijer ni predsjednik ne bi o tome smjeli raspravljati. Ali postoje slučajevi...'' Slika nije dostupna VIDEO: Umjetnici napravili skulpture od slame

>> Josipović o pravosuđu: Napuštamo etničko privilegiranje počinitelja zločina

"Sve vjerske zajednice u Hrvatskoj promiču iste moralne vrijednosti koje su u temelju svakoga demokratskog društva. One pozivaju da se zajedno i razborito živi i radi u ozračju međusobnog povjerenja te zajedničke nade u budućnost", poručio je predsjednik Josipović i dodao da sljedbenici reformacije pokazuju kako se u Hrvatskoj živi i radi u interesu domovine.

Ocijenio je kako je jedna od najvažnijih vrijednosti koje ima hrvatsko društvo harmoničan život svih nacionalnih manjina, koje predstavljaju bogatstvo, te da Hrvatska sve više usvaja najviše europske standarde međusobnog poštovanja i demokracije.

Predsjednika Josipovića u crkvi su dočekali mještani, predstavnici lokalne samouprave te crkveni dostojanstvenici, a biskup Lajos Csati Szabo zahvalio je hrvatskoj državi na skrbi za tu vjersku zajednicu i mađarsku manjinu, posebice na doprinosu obnovi crkve koju su okupatori zapalili u siječnju 1993., ali je požar ipak ugašen, a crkva obnovljena.

Predsjednik Josipović posjetit će danas i Reformiranu kršćansko-kalvinsku crkvu u Korođu, mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook