Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Josipović s Bidenom, Clinton i kongresnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, najavio je da će njegov susreti s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton biti 'nastavak sjajnih odnosa Hrvatske i SAD-a'.

'Susret je vrlo važan. Riječ je o nastavku sjajnih odnosa Hrvatske i SAD-a. Raspravljat ćemo o bilateralnim odnosima, vezanima za hrvatsko članstvo u NATO savezu i o zajedničkim mirovnim misijama i drugim bilateralnim pitanjima', rekao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu. 'Raspravljat ćemo o stanju u regiji i općenito o perspektivi razvoja događaja u jugoistočnoj Europi', dodao je hrvatski predsjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet visokog rizika Kraljica Elizabeta danas u Irskoj Slika nije dostupna Predsjednik u službenom posjetu Kitarović u Kongresu: Josipović je u regiji 'pomjerio planine'



Očekuje se da će dovršetak hrvatskih pregovora o pristupanju EU biti važan dio američko-hrvatskih razgovora u Bijeloj kući i State Departmentu. U Nacionalnoj federaciji američkih Hrvata (NFCA), krovnoj hrvatskoj iseljeničkoj organizaciji u SAD-u, pozdravljaju dolazak predsjednika Josipovića u posjet Washingtonu i sastanke s najvišim dužnosnicima Obamine administracije.

Podrška iseljenika

'Vrlo je produktivno i pozitivno imati sastanke na tako visokoj razini ovdje u Washingtonu', rekao je jedan od čelnika NFCA, Steve Rukavina. Ističući kako SAD cijeni Hrvatsku i njezino članstvo u NATO-u i angažman u Afganistanu, Rukavina je kazao kako su za stalno unaprijeđenje odnosa sa SAD-om itekako važni bilateralni susreti na najvišoj razini. Josipović će se u Washingtonu nasamo sastati i s izaslanstvom NFCA-a, udruge koja pruža važan doprinos lobiranju za hrvatske interese u Washingtonu.

Presuda generalima

Hrvatski predsjednik je u ponedjeljak u Vijeću za globalne odnose u Chicagu, jednom od najutjecajnijih foruma za međunarodne odnose u SAD-u, održao predavanje na temu I ovom je prigodom doveo u pitanje prihvatljivost, odnosno osnovanost postavke o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju presuda Haškog tribunala protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača 'Pomirenje i kaznena odgovornost za ratne zločine', pred 120 sudionika iz pretežito pravničke i veleučilišne sredine Chicaga. U predavanju je govorio o mjestu i ulozi kažnjavanja ratnih zločina u procesu pomirbe u regiji te o važnosti postojanja jasnih kriterija za pokretanje postupaka za ratne zločine i poštivanja najviših standarda, priznatih nacionalnim i međunarodnim pravom, u njihovoj provedbi.

Josipović je ponovio kako je predan nastavku procesa međunarodnog pomirenja, posebno u kontekstu proširenja EU-a. I ovom je prigodom, sa znanstvenog stajališta, doveo u pitanje prihvatljivost, odnosno osnovanost postavke o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju presuda Haškog tribunala protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Istodobno je naglasio da kao pravna država, Hrvatska prihvaća legalnost presuda Haškog suda. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene