Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, najavio je da će njegov susreti s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton biti 'nastavak sjajnih odnosa Hrvatske i SAD-a'.


'Susret je vrlo važan. Riječ je o nastavku sjajnih odnosa Hrvatske i SAD-a. Raspravljat ćemo o bilateralnim odnosima, vezanima za hrvatsko članstvo u NATO savezu i o zajedničkim mirovnim misijama i drugim bilateralnim pitanjima', rekao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu. 'Raspravljat ćemo o stanju u regiji i općenito o perspektivi razvoja događaja u jugoistočnoj Europi', dodao je hrvatski predsjednik.

Vezani članci Slika nije dostupna Kraljica Elizabeta danas u Irskoj Slika nije dostupna Kitarović u Kongresu: Josipović je u regiji 'pomjerio planine'Očekuje se da će dovršetak hrvatskih pregovora o pristupanju EU biti važan dio američko-hrvatskih razgovora u Bijeloj kući i State Departmentu. U Nacionalnoj federaciji američkih Hrvata (NFCA), krovnoj hrvatskoj iseljeničkoj organizaciji u SAD-u, pozdravljaju dolazak predsjednika Josipovića u posjet Washingtonu i sastanke s najvišim dužnosnicima Obamine administracije.

Podrška iseljenika

'Vrlo je produktivno i pozitivno imati sastanke na tako visokoj razini ovdje u Washingtonu', rekao je jedan od čelnika NFCA, Steve Rukavina. Ističući kako SAD cijeni Hrvatsku i njezino članstvo u NATO-u i angažman u Afganistanu, Rukavina je kazao kako su za stalno unaprijeđenje odnosa sa SAD-om itekako važni bilateralni susreti na najvišoj razini. Josipović će se u Washingtonu nasamo sastati i s izaslanstvom NFCA-a, udruge koja pruža važan doprinos lobiranju za hrvatske interese u Washingtonu.

Presuda generalima

Hrvatski predsjednik je u ponedjeljak u Vijeću za globalne odnose u Chicagu, jednom od najutjecajnijih foruma za međunarodne odnose u SAD-u, održao predavanje na temu

I ovom je prigodom doveo u pitanje prihvatljivost, odnosno osnovanost postavke o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju presuda Haškog tribunala protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača

'Pomirenje i kaznena odgovornost za ratne zločine', pred 120 sudionika iz pretežito pravničke i veleučilišne sredine Chicaga. U predavanju je govorio o mjestu i ulozi kažnjavanja ratnih zločina u procesu pomirbe u regiji te o važnosti postojanja jasnih kriterija za pokretanje postupaka za ratne zločine i poštivanja najviših standarda, priznatih nacionalnim i međunarodnim pravom, u njihovoj provedbi.

Josipović je ponovio kako je predan nastavku procesa međunarodnog pomirenja, posebno u kontekstu proširenja EU-a. I ovom je prigodom, sa znanstvenog stajališta, doveo u pitanje prihvatljivost, odnosno osnovanost postavke o udruženom zločinačkom pothvatu kao temelju presuda Haškog tribunala protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Istodobno je naglasio da kao pravna država, Hrvatska prihvaća legalnost presuda Haškog suda. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju