Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u službenom posjetu

Kitarović u Kongresu: Josipović je u regiji 'pomjerio planine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipoviću utorak navečer po američkom vremenu susreo se u američkom Kongresu s članovima Hrvatskog kongresnog kluba i predstavnicima hrvatske zajednice u Washingtonu.

Hrvatski kongresni klub okuplja pedesetak zastupnika Predstavničkog doma Kongresa iz obiju stranaka, povezanih podrijetlom ili na druge načine s Hrvatskom, koji podupiru hrvatske interese u američkom parlamentu, kao što su to činili kod primanja RH u NATO. 'Ovo je moj prvi službeni posjet SAD-u i imao sam priliku susresti se s potpredsjednikom (Joe) Bidenom, državnom tajnicom (Hillary) Clinton i drugim dužnosnicima. Osnovna je poruka da smo mi prijatelji i da se borimo za iste vrijednosti, za demokraciju, ljudska prava, za dobrobit svojih građana', rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović na prijemu koji je u njegovu čast organiziran u senatskoj zgradi Russell.

Pročitajte i ovo Soba za saslušanja u američkom Senatu Seks-skandal potresa Ameriku Dvojica muškaraca snimila seks u Senatu, jedan je pozirao na sve četiri na stolu: "Više nije zaposlen" Slika nije dostupna Američki Hrvat Mark Begich proglasio pobjedu u utrci za Senat

Hrvatski predsjednik je istakao doprinos iseljenih Hrvata u SAD-u vladi, parlamentu, poduzetništvu, sportu, obrazovanju, te naglasio kako su američki Hrvati dali odlučujući doprinos borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske u Domovinskom ratu.
Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović predstavila je predsjednika Josipovića kao sveučilišnog profesora, skladatelja, političara i državnika koji je u nešto više od jedne godine mandata 'pomjerio planine' u Hrvatskoj i regiji.

>> SAD snažno podupire skoro zaključenje hrvatskih pregovora s EU

Supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, demokratski kongresnik Dennis Kuchinic i republikanac Elton Gallegly, naglasili su svoju obiteljsku i političku povezanost s Hrvatskom te potporu koju pružaju našoj zemlji.  Mladi demokratski senator iz Aljaske hrvatskog podrijetla Mark Begich, koji od svog izbora u Senat 2008. pruža važnu potporu Hrvatskoj, istaknuo je američku zahvalnost Hrvatskoj za veliki doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu i borbi protiv terorizma.

Begich je hrvatskom predsjedniku 'u znak poštovanja, te osobnih i diplomatskih veza, kao i zajedničke budućnosti RH i SAD-a' poklonio američku zastavu koja se u utorak vijorila na zgradi Senata, a Josipović je senatoru poklonio zastavu predsjednika RH.  Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, koji je sudjelovao u američko-hrvatskim razgovorima u Washingtonu, ocijenio je  da je posjet hrvatskog predsjednika 'izuzetno značajan' za daljnje unaprijeđenje odnosa dviju zemalja. Veleposlanik Foley je dodao kako su ti razgovori bili prilika da američki čelnici bolje razmiju stanje u regiji, kroz poglede predsjednika Jospovića, kojeg se smatra 'državnikom i snagom za napredak i pomirenje u regiji'. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene