Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra u povodu obilježavanja 10. obljetnice rada volontera talijanske Udruge 'Vrt plavih ruža' te zahvalio medicinskom osoblju i volonterima za njihovu skrb o najtežim malim pacijentima.


'Ovdje su zaista najteži bolesnici i ljubav koju im daje medicinsko osoblje na čelu s ravnateljem i volonteri sa svećenikom iz Italije pa i građana je velika i vrijedna divljenja. Trud i ljubav koji se ulaže ne mogu se zamijeniti nikakvim novcem niti posebnim tretmanom', istaknuo je predsjednik Josipović zahvalivši svima koji tome pridonose.

Predsjednik je dobio i prigodnu dječju čestitku i rekao da je dirljivo kako i ljudi s problemima kakve ovdje vidimo komuniciraju na svoj način u svome svijetu u koji se i mi moramo uključiti i pomoći.

>> Josipovića zabrinjava što su Hrvati sve stariji i sve ih je manje

Ravnatelj bolnice Ivan Željko Weiss kazao je da skrbe o djeci i imaju kapacitet od 110 kreveta koji su uvijek popunjeni i uvijek dolaze nova djeca kojima je potrebna pomoć. 'Oko 55 posto djece je sa zagrebačkog područja, a ostali su iz cijele Hrvatske i sudbina ih je vezala uz krevet i medicinsko osoblje i tu dolazi nadgradnja koju pružaju volonteri. Dolaskom, pruženom ljubavlju, novi volonteri unose energiju, oplemenjuju djecu i čine im veliko veselje, a ona to prepoznaju i uzvraćaju skromnim smješkom, ali to je velika nagrada', kazao je ravnatelj Weiss.

Utemeljitelj Udruge 'Vrt plavih ruža' iz talijanske župe Frozinone (s rimskog područja), svećenik don Ermanno D' Onofrio rekao je kako trenutno u bolnici radi 40 volontera, a svih ovih proteklih deset godina ukupno je bilo 6.693 volontera. D' Onofrio je dodao da je proteklih deset godina ovdje prisutan gotovo svakodnevno i da su u Hrvatsku prvi puta stigli prije 15 godina. Prije deset godina započeli su tzv. stalni logori u koji svake godine dolazi nova skupina volontera, kazao je D' Onofrio.

U predvorju bolnice je otkrivena spomen ploču u povodu desete obljetnice suradnje bolnice s tom humanitarnom talijanskom udrugom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri Potres oštetio i zgradu dječje bolnice u Gornjoj Bistri: Dio malih pacijenata premješta se u Specijalnu bolnicu Naftalan Usporedba hrane koju su kuhali volonteri i državna tvrtka Pleter - 3 Hrana koju kuhaju ugostitelji volonteri vs. hrana koju kuha državna tvrtka Pleter