Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovao u 'Zelenoj čistki'

Josipović: 'Pomažem da nam okoliš bude zdraviji i bolji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik se priključio čišćenju divljih odlagališta otpada u okolici kamenoloma Bizek u parku prirode Medvednica.

Predsjednik Republike Ivo Josipović pridružio se danas akciji "Zelena čistka" u čišćenju divljih odlagališta otpada u okolici kamenoloma Bizek u parku prirode Medvednica, ističući iznimnu važnost brige o okolišu te upozoravajući koliko je skupo i štetno bacati otpad u prirodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oružane snage Kotromanović: Vi ste budući zapovjednici Slika nije dostupna Projekti vrijedni 5 milijuna kuna Mihael Zmajlović na Korčuli o gospodarenju otpadom

Predsjednik je čistio zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem. "Tu sam da simboličnom gestom pomognem ljudima koji su ovdje aktivisti, koji svoj rad i vrijeme troše zato da bi nam svima okoliš bio zdraviji i bolji", izjavio je Josipović novinarima.

Naglasio je kako su ovakve akcije u prvom redu simboličke naravi i ne mogu zamijeniti trajnu, kvalitetnu politiku zbrinjavanja otpada

Josipović: Uvođenje poreza na štednju bilo je za očekivati 

General Lovrić istaknuo je da Oružane snage već treću godinu sudjeluju u akciji "Zelena čistka". "Mi kao pripadnici Oružanih snaga, koji se često nalazimo u prirodi, posebno smo zainteresirani da priroda bude izuzetno čista i održavana", istaknuo je Lovrić i dodao da su u prošloj godini izvezli 10.000 metara kubnih smeća.

Rekao je da su već jučer počeli s akcijom u Vinkovcima, a danas uz "Zelenu čistu" čiste i u Ogulinu, Osijeku, Požegi i Karlovcu te na Paklenici. U tim akcijama sudjeluju sve tri grane Oružanih snaga, pa i uz pomoć helikoptera i ronitelja.

Koordinatorica "Zelene čistke" za grad Zagreb Maja Knepr Šegina istaknula je da je "Zelene čistka" u svijetu organizirana da traje jedan dan i više je edukativnog tipa upravo zbog toga da se pokaže koliko se u tih nekoliko sati može prikupiti otpada. "Onda kada razmislite u tom kratkom vremenu tolike količine otpada se prikupe, prošle godine oko 4.000 tona na području Hrvatske, koliko ga zapravo još ima", rekla je.

Ivo Josipović odgovorio na Milanovićevu izjavu da 'predsjednik ne mora govoriti istinu'

Istaknula je da su lani u akciji "Zelena čistka" u jednom danu sa 45.000 do 50.000 volontera sakupili oko 4.000 tona otpada na području Hrvatske. Danas se otpad čisti na jako puno lokacija, ne znaju točan broj, a da će organizirati akciju prijavilo se više od 111 općina i gradova, a neki gradovi su se organizirali putem volontera koordinatora. Rekla je da se nadaju da će i u ovogodišnjoj "Zelenoj čistki" sudjelovati oko 50.000 volontera, te da se uključilo više od 250 škola. U Zagrebu se otpad čisti na osam lokacija, sudjeluju gotovo sve škole, te oko 250 volontera i udruga, rekla je.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović pridružio se gradonačelniku Hvara Rinu Budroviću u akciji "Zelena čistka", no obilna kiša omela je planove pa je akcija odgođena za 9. svibnja, kada će se spojiti "Zelena" i "Plava čistka".

"Akcije poput 'Zelene čistke' su prilika da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način", izjavio je ministar za Hrvatski radio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene