Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović u ponedjeljak je odlikovao pripadnike Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik za zasluge tijekom Domovinskog rata, a predsjednik Udruge Želimir Čizmić u zahvali se osvrnuo na prosvjed branitelja i pozvao predsjednika da ustraje u obrani institucija države.


Ma koliko bili nečim nezadovoljni i osjećali se uskraćeni, trebamo vjerovati u pravedne ishode i da će sve doći na svoje mjesto, kazao je Čizmić te naglasio kako današnja dodjela odlikovanja pokazuje da, unatoč čestim komunikacijskim i drugim šumovima, institucije sustava znaju sebe nadograđivati, ispravljati i pozitivno uzvraćati onima koji su ih u najtežim vremenima stvarali i branili.

Vezani članci Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti Kolona sjećanja u Vukovaru - 7 Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: ''Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga''

"To je posebno važno naglasiti ovih dana kada vidimo da neki od naših kolega, među kojima je zasigurno mnogo razočaranih s razlogom, ne žele ili ne mogu prepoznati snagu institucija društva i države za koju su toliko puno dali. Ne želimo vjerovati da se radi o nečem drugom doli o čistoj dezinformiranosti", rekao je.

Kad kampanja službeno počne, oni će morati reći sve

Zahvalio je Josipoviću što je u protekih pet godina uvijek znao pronaći način kako smiriti krizne situacije te "s puno takta i odmjerenosti stvari vratiti u kolosijek regularnosti" i zamolio ga da ni ovom prilikom "ne ustukne u obrani institucija sustava".

"Jer, ako se jednom ustukne, ako se napravi iznimku, ako se svakom nezadovoljniku ili razočaranoj grupi bude išlo na noge, institucije će postati smiješne i suvišne, a s njima i država za koju se toliko propatilo i žrtvovalo. Snovi iz Domovinskog rata o državi i društvu u kojima ćemo se svi bez obzira na ideološke, vjerske, etničke i ine različitosti osjećati ugodno ravnopravno i zaštićeno nasukat će se na hridi voluntarizma i manipulacije, nošeni valovima egocentričnosti, umišljenosti, vlastohleplja ili najprizemnijih kalkulacija", ustvrdio je.

Poručio je Josipoviću da je to njegova dužnost i obveza jer je institucija predsjednika Republike Hrvatske "ono najvažnije ustavno sidro i jamstvo". "Na nama je da Vas na to podsjećamo i podupiremo", naglasio je Čizmić.

Dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 1. studenoga 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobađanju Župe Dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih četrnaest poginulo je u obrani Hrvatske.

Odavši priznanje na časnom i ponosnom ratnom putu pripadnika odreda i njihovom velikom doprinosu slobodi i demokraciji, Josipović je kazao kako je sada vrijeme da se okrenemo budućnosti. "U ratu smo pokazali da budućnost nije nešto što se samo čeka, nego se na nju i utječe. Moramo pomoći koliko možemo da ova naša jedina domovina krene putem prosperiteta i uspjeha", rekao je.

To nije samo zadaća branitelja, politike, nego i svih građana od kojih se mnogi, nažalost, suočavaju s mnogim ozbiljnim problemima, a najveći je nezaposlenost, naročito mladih, kazao je.

"I to danas treba biti motor svih političkih aktivnosti. Ne treba se prepustiti okolnostima nego se svatko mora zapitati: 'Kako mogu pomoći da se živi bolje i sretnije?'", naglasio je Josipović.

Redom hrvatskog trolista odlikovani su Želimir Čizmić, Željko Filičić, Vlaho Lonza i Goran Štampalija, a Spomenicom domovinske zahvalnosti Dražen Belohradski, Tonči Drašković, Miho Duper, Petar Srijemski i Fabijan Vukić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju