Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financiranje kandidata

Kad kampanja službeno počne, oni će morati reći sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička kampanja službeno još nije počela, ali kandidati u njoj već sudjeluju i troše novac. Odakle je stigao i koliko ga ima za sada nisu dužni reći. No po novim pravilima financiranja kampanja, kada ona službeno počne, kandidati će morati reći sve. S obzirom na prošlost spornih donacija provjerili smo - postoje li kriteriji po kojima zasad predstavljeni kandidati ne bi prihvatili nečiju donaciju.

Ivo Josipović tvrdi obilaženje hrvatske nema veze s kampanjom. No ona traje. Ima stožer i angažirane ljude. Otvorio je račun za donacije i troškove. I Kolinda Grabar Kitarović je otvorila račun. Donacije već pristižu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo tko je predao potpise Koliko broj potpisa govori o izgledima na izborima? Slika nije dostupna Predsjednički izbori Tko bi pobijedio da su izbori danas?

'Svi ovi troškovi koji nastaju u ovom trenutku trebali bi biti evidentirani u prvom izvješću kojeg će podnijeti', kaže Duje Prkut iz GONG-a.

Izvješće izbornom povjerenstvu o donacijama i troškovima kandidati moraju podnijeti tek 7 dana prije izbora.

Nakon kampanje Milana Bandića bilo je mnogo pitanja pa i ono kako su se donacije skuplajne nakon izbora. Financiranje HDZ-ovih kampanja kroz crne fondove bilo je na sudu.

Aktualni je predsjednik imao problem s donacijom Roberta Ježića i DIOKI-a. Ovog puta će, kaže, paziti čiji novac uzima. 'Ako je riječ o nekome tko je sumnjiv za nemoralna i kriminalna djela nekada ne znate sve o donatoru pa se događa i da pogriješite', kaže Josipović.

Grabar-Kitarović: Neka svi kažu gdje su i kako stekli imovinu

Kolinda Grabar Kitarović odgovor na pitanje čiju donaciju bi odbila prepustila je glasnogovorniku. 'Donacije ne bi prihvatili kada bi bile sumnjivom porijekla a ponajviše od pravnih osoba koje duguju državu i radnicima ne isplaćuju plaću', rekao je njen glasnogovornik Mladen Pavić.

Donacije od onih dužnih državi i zakonom su zabranjene. A sve nezakonite moraju se vratiti u proračun.

Milan Kujundžić otvorio je račun prije nekoliko dana i ni jednu donaciju još nije primio. 'Svake sumnjive novce ćemo vratiti, a ne kao predsjednik na odlasku s Diokijem', kaže kandidat Kujundžić.

Anto Đapić zasada je jedini kandidat koji nije otvorio račun jer kaže još nema troškova i donacija, ali zna čiji novac ne želi. 'Donaciju bi odbio kada bi se znalo da novac dolazi od osobe pravomoćno osuđene za gospodarski kriminal', rekao je Đapić.

Na male donacije na svojem otvorenom računu od, kako kaže, obespravljenih građana očekuje Ivan Rude. 'Niti u teoriji ne može se dogoditi da bi prljavi novac primio u kampanji, pet kuna deset ako da netko i što meni je dovoljno', kaže Rude.

Pojedinci smiju donirati najmanje 30 tisuća, a tvrtke 200 tisuća kuna. U kampanji kandidati ne smiju potrošiti više od 8 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene