Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog Zakona o ukidanju povlaštenih mirovina izostavio je mirovinu predsjednika Ive Josipovića.


S obzirom da Milanovićev Zakon o ukidanju povlaštenih mirovina ne obuvaća i predsjedničku mirovinu, Ivu Josipovića novinari su pitali je li se spreman solidarizirati sa saborskim zastupnicima kojima bi se trebale ukinuti povlaštene mirovine.

Vezani članci Gordana Deranja (Dnevnik.hr) ''Radničke mirovine trebaju biti u mirovinskom, a one koje je odredila država trebaju se maknuti iz tog fonda'' Davor Majetić (Foto: Igor Soban/PIXSELL) HUP iznenađen Vladinim prijedlogom izmjena radno-mirovinskih zakona: ''Povećavaju se troškovi poslodavaca''

>> Vlada ispunila obećanje: Ukidaju se povlaštene mirovine!

'Prvo ću vam reći da ja nakon završetka mandata namjeravam natrag na Sveučilište, dakle ne u mirovinu. Ja sam uvjeren da će Sabor koji je nadležan za cijeli sustav mirovina naći pravedno rješenje', odgovorio je Josipović.

Podsjetimo, zastupnicima bi se izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koje je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru, ukinule povlaštene mirovine tako da će oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Dužnost predsjednika Republike nije obuhvaćena tim izmjenama, a uz saborske zastupnike, povlaštene mirovine ukinule bi se i sucima Ustavnoga suda i glavnom državnom revizoru.

Po novom mirovina neće smjeti iznositi preko 8.872 kune, a nedavno se nekoliko zastupnika Hrvatskog sabora umirovilo na jedan dan kako bi stekli pravo na povlaštenu mirovinu i kako ne bi bili na dohvatu izmjeni Zakona.