Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović na pitanje o eventualnoj potrebi redefiniranja Plana 21 odgovorio je kako 'svaki plan koji krene sa svojom provedbom, a nije dao rezultate, treba stalno preispitivati'.


Svaki plan koji krene sa svojom provedbom, a nije dao rezultate, treba stalno preispitivati, izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović upitan u emisiji Hrvatskog radija treba li redefinirati Plan 21.

Vezani članci Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga Slika nije dostupna Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK

Josipović je u emisiji "S predsjednikom uz kavu" napomenuo i kako su u Vladi obećali preispitati neke od postavki tog plana. "To je dio dinamičnog vođenja i upravljanja sustavom i očekujem da se to čini i u Vladi", poručio je.

Kad je riječ o izlasku iz krize, Josipović je ustvrdio kako podupire i potiče Vladu. "Znam da puno investitora želi u Hrvatsku i da postoji interes, ali se boje administrativnih barijera", rekao je i dodao kako bi volio da Zakon o poticanju investicija zaživi u praksi.

>> Josipović: Hrvatska i Slovenija našle su mehanizam rješavanja političkih problema

Po njegovom mišljenju, trebalo bi se oživotvoriti projekt osobnog stečaja u "soft verziji", koji bio omogućio prezaduženima skori novi početak, a zauzeo se i za mjere koje bi ovrhu učinile pravednijom. "Nužno je spriječiti situaciju da zbog nekoliko tisuća kuna građani preko fiducije ostaju bez nekretnina", kazao je predsjednik, nužnim ocijenivši postavljanje razmjera između troškova i vrijednosti ovrhe.

Upitan za komentar o smjenama u javnim poduzećima (Plinacro, HEP, AUDIO) Josipović je odgovorio da, kada je riječ o javnim tvrtkama kojima upravlja Vlada, treba voditi računa da s jedne strane imamo najbolje kadrove, a s druge da ne dobijemo kastu profesionalnih podobnih kadrova.

Na pitanje o Zakonu o eksploataciji i istraživanju ugljikovodika te koncesijama koje bi se davale strancima na naftu, Josipović je rekao kako bi bila šteta da, ako postoje resursi, i dalje ovisimo o uvozu, a da od naših resursa nemamo koristi. "Apeliram da se resursi stave u funkciju, da svi postupci budu transparentni i da budu na korist Republike Hrvatske", poručio je.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore, Josipović je rekao kako nije pristaša "uvredljivih i prljavih kampanja", već bi volio da se u kampanji forsiraju teme koje se tiču onih koji izlaze na izbore. "Ono što vidim kao slabost sustava izbora u lokalnoj samoupravi je potencijalna nestabilnost izabranih vlasti i mislim da ćemo se s tim problemom tek suočiti", rekao je. Pojasnio je kako mu je želja da se uspostavi sustav koji ne bi omogućio da se svake godine negdje u Hrvatskoj održavaju izbori.

Za izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kako se otvara prostor za razgovor između Hrvatske i Srbije o mogućem povlačenju međusobnih tužbi za genocid, Josipović je rekao kako tužbe imaju smisla ako se to što se želi ostvariti ne može ostvariti drugim putem te ako ima izgleda za uspjeh.

"Izglede za uspjeh ovdje ne bih procjenjivao, ja sam možda i glavni pisac naše tužbe i imam svoje mišljenje o tome kakav će biti rezultat ako dođe do postupka", rekao je. Napomenuo je kako se puno toga dogodilo od vremena kada je tužba sastavljena te da će Vlada procijeniti što to znači u kontekstu povlačenja ili nepovlačenja tužbe.

Za jučerašnju inicijativu o referendumu kojim bi se u Ustav unjela odredba da je brak životna zajednice žene i muškarca predsjednik je kazao kako je to legitimni postupak traženja referenduma. "Gledajući u kontekstu ljudskih prva rezultat ne bi smio biti ograničavanje jednakosti građana bez obzira na njihove seksualne i rodne preferencije. Ne bi se smjelo dogoditi da ljudi koji žive u homoseksualnim zajednicama imaju od toga štetne posljedice", ustvrdio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju