Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik uzvratio lopticu

Josipović: Jesu li ministri prošli provjere?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović je odgovorio na kritike koje su mu ovih dana upućene zbog izbora savjetnika u Uredu predsjednika, te kazao kako ga kritiziraju oni 'koji su se osjetili ugroženi konceptom nove pravednosti'.

'Na neki način prepoznajem da su oni, koji su se osjetili ugroženi konceptom nove pravednosti i mojom željom da se Hrvatska konačno obračuna s kriminalom, korupcijom i obavještajnim podzemljem, uprli sve svoje snage. Međutim, ja sam i u inauguracijskom govoru rekao da me neće ništa pokolebati i da ću ostati prvi na liniji borbe', rekao je Josipović u razgovoru za nacionalni radio. Isto to očekuje i od Vlade. 'Očekujem i od Vlade i premijerke Kosor da isto tako ostane na liniji pravde za koju kaže da ju zagovara i očekujem da ćemo zajedno nastaviti borbu protiv paraobavještajnog podzemlja', rekao je, ali nije htio govoriti o konkretnim imenima. Savjetnici su birani prema kriteriju stručnosti i dosadašnjeg rada u kampanji, naglasio je i dodao da provjere savjetnika nisu mogle biti napravljene prije no što ih se imenuje. Kazao je i kako nije siguran da su takve provjere prošli i ministri u Vladi.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Počela je paljba FOTO Milinović objavio golišave fotografije sebe i ministra Habijana: "Za usporedbu evo slika, da se ne moram skidati pred vama" Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

'Znamo tko je pod optužbom'

'Svojim sam postupkom, kad sam se zbog toga što su u sukobu sa zakonom odrekao ljudi koji su bili samnom u kampanji, pokazao da živim pravednost i da nitko neće imati popusta', naglasio je. Volio bih, dodao je, da su svugdje isti kriteriji, uključujući i Vladu. 'Da je to tako, onda se vjerojatno ne bi događalo da neki ministri u vladi imaju ozbiljnih problema s pravosuđem', ustvrdio je, a na pitanje novinara može li biti konkretniji odgovorio je: 'Pa znamo tko je pod optužbom, je li tako'. Osvrnuo se ponovno i na kritike da će biti predsjednik 'na daljinski upravljač', rekavši kako to demantira upravo sastav njegova tima u Uredu u kojem nema 'nikakve stranačke angažiranosti ni s jedne strane'.

'Krizni porez produbio krizu'

Na pitanje je li zadovoljan Vladinim odnosom prema gospodarstvu, odgovorio je kako je 'jasno da gospodarstvo nije u dobrom stanju', te naglasio da nestrpljivo očekuje najavljeni paket vladinih gospodarskih mjera o kojem će, kaže, svoje mišljenje dati i njegov Savjet za gospodarstvo. Upitan o kriznom porezu, Josipović je odgovorio kako je i kao saborski zastupnik prema njemu bio kritičan, te da mu se čini da je produbio krizu. Pozvao se pritom na mišljenje više stručnjaka koji drže da nije donio ništa dobro, da je njime nakratko popunjena 'državna kasa', ali da je 'umrtvio promet i da se tako dugoročno šteti gospodarstvu'.

Skori sastanak s premijerkom

Nije se izjasnio o tome je li potreban rebalans državnog proračuna, rekavši kako je s premijerkom dogovorio skori sastanak na kojem će biti i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ivan Šuker, na kojem će dobiti informaciju i vidjeti iz toga što je potrebno, a nije htio nagađati ni o mogućnosti prijevremenih izbora. Najavio je da će već idući tjedan otići u Bruxelles i razgovarati sa 'svim relevantnim ljudima u EU i NATO'. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene