Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni 'za' ni 'protiv

Josipović ne može komentirati monetizaciju autocesta 'jer nema dovoljno podataka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović i dalje nije zauzeo stranu po pitanju monetizacije hrvatskih autocesta.

Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je danas funkcioniranje političkog sustava i izbore. Kaže kako je predsjedniku Hrvatskog sabora, Josipu Leki, uputio pismo u kojem je iznio stav kako bi građani više trebali sudjelovati u izbornom procesu. 'Želio sam otvoriti dijalog i proces traženja konsenzusa oko važnih pitanja. Htio sam ga obavijestiti da sam počeo raditi na ustavnim promjenama', rekao je predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Božić prema julijanskom kalendaru Čestitka: 'Neka se božićno ozračje zajedništva prelije u čitavo društvo' Slika nije dostupna Predsjednički izbori 2014 Potporu Josipoviću potpisima dali Leko, Holy, Glavašević i dio umirovljeničkih udruga

A na ustavnim promjenama će, kaže, raditi širok krug stručnjaka.

Građani se ne slažu s nekim od odluka Sabora i prepoznaje se "dramatičan razlaz i raskol vrijedosti između stavova građana i zakonskih i ustavnih rješenja", dodao je.

Sabor ima instrument koji omogućava da se već za iduće izbore osigura preferencijalno glasovanje, dakle veći utjecaj građana na izbor zastupnika, da poveća participaciju građana u izborima, naglasio je.

Ne ulazeći u cjelinu pitanja i osoba koje su predložile referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", Josipović je istaknuo kako i ta inicijativa i broj potpisa koje je prikupila jasno pokazuju da građani žele drukčiji izborni sustav.

'Sabor ima instrument i pred njima je zakon koji omogućava za iduće izbore osigura preferencijalno glasovanje. Građani žele drukčiji izborni sustav. Nedopustivo je da smo građanima omogućili da tako biraju EU zastupnike, a ne za naš parlament.

Ne smije se nametati kandidate ovisne o političkim nomenklaturama nego o volji građana', rekao je predsjednik.

Evo zašto predsjednik ne ide na nogometne utakmice

Pisao je Saboru, a ne Vladi jer je, kaže, predsjednik Vlade svoje mišljenje o ovom političkom pitanju već jasno iznio. 'Sabor mora postati ključno mjesto dogovora. Leki sam predložio da učini sve što je moguće', dodaje Josipović.

Ipak ga neke stvari brinu. 'Ovog trenutka postoji sukob vrijednosti kako se odlučuje u Saboru. Sabor je izvrgnut poruzi, a to ne smije biti. Potrebne su ozbiljne promjene Ustava i sustava. Isključenost građana je nedopustiva. Potreban je konsenzus', smatra Josipović.

Predsjednik kaže kako u sve ovo kreće sada, ne zbog kampanje, nego jer je sazrelo vrijeme. 'Prikupio sam materijale. Za ovakve promjene je sazrelo vrijeme i ovo je pravi trenutak', rekao je predsjednik Josipović.

O aktualnoj temi monetizacije autocesta Josipović nije htio govoriti. Kaže kako nema dovoljno podataka da bi bio 'za' ili 'protiv', ali tvrdi kako cijela tema nije dovoljno iskomunicirana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene