Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Vladi i Saboru

Josipović: Ne donosite zakon o ništetnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića stiglo je priopćenje u vezi izjava premijerke Kosor da je predsjednik znao za optužnice.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za optužnice poslane iz Srbije nije znao u vrijeme kada su poslane, već je nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Na upite medija o izjavi premijerke Jadranke Kosor o tome da je predsjednik Josipović znao za optužnice poslane iz Srbije, iz Ureda predsjednika Republike navode da je točno, kako ističe premijerka Kosor, da Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama.

'Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zlouporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji, te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti Predsjednika Republike'.

Kako se ističe u priopćenju, iznimno je važno da Republika Hrvatska djeluje na način da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin te je, isto tako, važno da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio.

Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave, stoji u priopćenju.

'Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije. Prijedlog zakona o ništetnosti srpskih optužnica je politička poruka s hrvatske strane koja ukazuje na neprihvatljivost tih optužnica u svjetlu dogovora nadležnih državnih odvjetništava i političkih poruka koje iz njih proizlaze. Ali, taj zakon neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, možda upravo suprotno. Pravni učinci takvog zakona gotovo da ne postoje, a na sigurnost naših građana u inozemstvu djelovat će nepovoljno. Ni političke poruke, a njih ne šaljemo samo Srbiji već i svijetu, nisu jednoznačne i mogu proizvesti ozbiljnu političku štetu' dodaje se.

'Predsjednik Republike preporučuje Vladi i Saboru da se ne donosi takav zakon, nego da se odmah krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zlouporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen', navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene