Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obuka Afganistanaca

Josipović najavio: 29 instruktora ide u Afganistan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović najavio je slanje još 29 instruktora u Afganistan.

NATO iznimno cijeni hrvatski doprinos u misijama u kojima sudjeluje, posebice sudjelovanje u misiji za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, gdje bi uskoro trebala poslati još 29 instruktora, istaknuo je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen nakon svog prvog susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Vesna Pusić GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Pusić o sukobu premijera i predsjednika oko obuke ukrajinskih vojnika: "Hrvatska je, što se Rusije tiče, već na listi neprijateljskih zemalja"

'Doista cijenim suradnju s Hrvatskom, koja je od samog početka pokazala privrženost našem Savezu. Mi cijenimo snažni hrvatski doprinos našoj misiji u Afganistanu. Na današnjem sastanku s predsjednikom postavio sam pitanje instruktorske misije u Afganistanu. Tražim od svih saveznika, uključujući i Hrvatsku, da pridonesu toj misiji jer naš je cilj obučiti i educirati afganistanske vojnike i policiju da sami mogu preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje', rekao je Rasmussen, koji se s Josipovićem sastao na rubu Brussels foruma na kojima su se okupili ugledni političari, državnici i analitačari iz Sjeverne Amerike i Europe.

'Dio šire strategije pomoći'

Predsjednik Josipović je rekao da je sada 'pred Hrvatskim saborom prijedlog da se pošalje još 29 instruktora u Afganistan'. 'To se doista cijeni kao velik hrvatski doprinos mirovnim misijama. Sve što se danas događa u Afganistanu jest priprema da se se sami Afganistanci osposobe da preuzmu sudbinu u svoje ruke. To je dio šire strategiji pomoći, ne samo u vojnom smislu, nego društvu u cjelini', rekao je Josipović. Josipović je u subotu razgovarao i s direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom.

'Zanimljiv kratki susret'

'Bio je to zanimljiv kratki susret tijekom kojeg smo razgovarali o stanju u hrvatskom gospodarstvu i projektima kojima Svjetska banka potpomaže reforme. Govorili smo konkretno o nekim projektima koji su vezani za reformu pravosuđa, posebice vezano za zemljišne knjige. Svjetska je banka zainteresirana da se ti projekti završe kvalitetnim rezultatom', rekao je Josipović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene