Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina profunkcionira kao funkcionalna država, a da se istovremeno u njoj osigura ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za Dnevni avaz.


'Krajnje je vrijeme da se pronađe neki mehanizam koji će u Bosni i Hercegovini s jedne strane uspostaviti funkcionalnu državu, a s druge osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. To je možda programatska, općenita teza koju sada svi izgovaramo, ali kako to realizirati, to sami ljudi u BiH moraju smisliti. Pogrešno je očekivati da će netko izvana naći formulu', kazao je Josipović.

Vezani članci Christian Schmidt Bliži se rok za dogovor oko izbornog zakona, jačaju pritisci na visokog predstavnika: "Schmidt postupa po željama iz Zagreba" Milorad Dodik Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

>> Sveučilište Columbia: Josipović nas je nadahnuo

Odgovarajući na pitanje što očekuje nakon izbora u BiH 3. listopada, hrvatski je predsjednik kazao kako sve zemlje regije, pa tako i BiH trebaju novi zamah. 'Nadam se da će oni koje građani BiH na izborima postave u položaj da upravljaju zemljom to shvatiti kao priliku za novi početak, okrenut od prošlosti prema budućnosti BiH u Europi', kazao je Josipović.

'Moramo početi rješavati probleme'

Ponovio je kako Hrvatska ostaje iskreni prijatelj BiH te kako je toj zemlji spremna pomoći na putu ka euroatlantskim integracijama. Ocijenio je da je stanje u cijeloj regiji bolje otkako su države s tog područja poboljšale komunikaciju, te kako je stvoreno partnerstvo koje će u dogledno vrijeme dati rezultate. Naglasio je kako svakoj od država regije i dalje predstoji prolazak kroz niz nužnih reforma, ali i jačanje međusobne suradnje.

'Različiti su problemi u odnosima Hrvatske sa Srbijom u odnosu na one s Bosnom i Hercegovinom, ali bez obzira koliko bili složeni, moramo ih početi rješavati', kazao je Josipović. Rekao je također kako bi u odnosu prema BiH, i Hrvatska i Srbija trebale prepustiti rješavanje problema u toj zemlji njezinim građanima. 'Nametanje rješenja ne može na dulji rok dati dobre rezultate', ocijenio je hrvatski predsjednik, ali je istodobno upozorio kako je krajnje vrijeme da se neki odnosi i politike promijene.

'Uznemiruju me Dodikove izjave'

Komentirajući ponašanje predsjednika premijera RS-a Milorada Dodika i njegove istupe u kojima najavljuje odvajanje tog entiteta od BiH i niječe kako je u Srebrenici počinjen genocid, Josipović je kazao kako kako ga neke Dodikove izjave, bez obzira na kontekst predizborne retorike, uznemiruju i žaloste. Upozorio je kako bi se u BiH svi trebali suzdržavati izjava koje vrijeđaju druge narode te kako Srebrenica zaslužuje posebni pijetet kada se o njoj govori.

'Problem je što u politici, pa čak i u našoj balkanskoj, izgovorene riječi obavezuju... Jednom izgovorena loša izjava je kao duh pobjegao iz boce. Teško ga je vratiti natrag', kazao je Josipović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju