Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem financiranja

Josipović informiran o problemu financiranja Autonomne ženske kuće Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primo je danas predstavnice Autonomne ženske kuće Zagreb koje su ga izvijestile o aktivnostima koje provode, ali i problemu financiranja zbog kojeg je u pitanje dovedeno daljnje funkcioniranje te institucije.

Autonomna ženska kuća Zagreb financira se manjim dijelom iz donacija (10 posto), a ostatak sredstava za skrb i pomoć devet žena koje su zlostavljane u obitelji te njihovu djecu do sada su osiguravali u jednakom postotku (30 posto) Grad Zagreb, Zagrebačka županija te Ministarstvo obitelji. Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Toelle kazala je novinarima kako im je Grad Zagreb prva sredstva doznačio tek u lipnju, a da županija i ministarstvo redovito doznačuju svoja sredstva, ali u smanjenom iznosu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dan žena Sinonim muškosti Daniel Craig - postao žena! Slika nije dostupna Autonomna ženska kuća seli na tajnu adresu

'Nadam se da ćemo izdržati do kraja godine. Da nije bilo posudbi već ne bismo bili otvoreni', kazala je. Predsjednik Josipović naglasio je važnost Autonomne ženske kuće Zagreb kao institucije koja pomaže ženama izloženima teškim oblicima nasilja u obitelji, te rekao da će se u razgovoru s nadležnim institucijama založiti da se uspostavi jedan stabilan model financiranja koji će jamčiti pravovremnost financiranja. 'Država ima zadaću i dužnost da pomogne kod ovakvih institucija', naglasio je.

'Nažalost, potrebe su sve veće, a vidjeli smo i nedavne žalosne događaje koji su rezultirali ubojstvima, a koji najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženska kuća bude kvalitetno financirana', dodao je. Napomenuo je i kako se razgovaralo, upravo u svjetlu nedavnih tragičnih događaja, o što kvalitetnoj primjeni zakona u praksi koja, kazao je, nije onakva kakva treba biti, te apelirao 'na pravovremenu aktivnost državnih tijela'. Upitana o posljednjim događajima u Benkovcu i Glini koji su rezultirali ubojstvima, Toelle je kazala kako sve dok nema ozbiljne odgovornosti za ono što činimo u svom poslu kao djelatnici i odgovornosti koju mora snositi zlostavljač, neće biti bolje.

'Nažalost, zlostavljači bivaju od strane državnih institucija koje su nadležne da ih sankcioniraju zbog nedjela koje čine, vrlo benigno tretirani. Obično su kazne minimalne, pa i ispod minimuma. To je isto politička poruka - to što si ti učinio nije ništa strašno. Dakle, on je svjestan da neće biti ne znam kako kažnjen, sankcija nije velika', kazala je. Upozorivši ponovno na važnost pravovremene i korektne reakcije državnih službenika, Toelle je ustvrdila kako se sada prvi put dogodilo da je policija priznala odgovornost. 'Mislim da se sad prvi put događa da unutar policije čujemo da su odgovorni. Kaže ministar da imaju propusta u situaciji koja se dogodila, međutim te žene više nema, ona je mrtva', rekla je.

Josipović je istaknuo i zadovoljstvo današnjim susretom s djecom i izvršiteljima Programa 'Tolerancija kroz priče Ivena Brlić Mažuranić' Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida kazavši kako je to svijetli primjer u kojem se kroz integraciju djece s invaliditetom i ostale djece jača kultura tolerancije, razumijevanja i solidarnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene