Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sporazum između hrvatske Vlade i Grada Zagreba o zajedničkom uređenju novog prostora za Autonomnu žensku kuću Zagreb danas su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu skrb i branitelje Zvonimir Šostar.


Po tom će sporazumu, Vlada RH i Grad Zagreb podijeliti trošak od četiri milijuna kuna za uređenje i opremanje prostora od 500 četvornih metara na nepoznatoj adresi gdje će se moći zbrinuti 20-ak žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Vezani članci Ilustracija "Mama, ne mogu više": Majka dječaka (8) kojeg su vršnjaci brutalno pretukli u dječjoj igraonici otkrila potresne trenutke Policija, ilustracija Splitska policija privela nasilnika koji je brutalno premlatio 79-godišnju majku pa se zaključao u stan

Jadranka Kosor je izrazila zadovoljstvo što su Vlada RH i Grad Zagreb potpisali takav sporazum upravo u vrijeme kad Vijeće Europe počinje kampanju za borbu protiv nasilja nad ženama i protiv obiteljskog nasilja koja će potrajati do 8. ožujka 2008.

"Vjerujem da ćemo trajno riješiti problem sa smještajem zlostavljanih žena i djece, koji najčešće koriste takva skloništa", rekla je Kosor i naglasila kako treba pomoći ženama i djeci, ali i nastojati da svi zlostavljači, bez obzira na posao kojim se bave i dužnosti koje obnašaju, budu obilježeni i kažnjeni.

Zvonimir Šostar je, u ime Grada Zagreba, rekao da je sigurnost koju će pronaći u kući na tajnoj adresi zlostavljanim ženama i drugima koji će tu pronaći utočište najbolja čestitka za novu godinu te zahvalio imovinsko- pravnim stručnjacima koji su uspjeli pronaći odgovarajući prostor od 500 metara četvornih premda takvih velikih prostora u Zagrebu kronično nedostaje. Prostorom trenutno upravlja Grad Zagreb, ali je u postupku povrata, pa će, po okončanju imovinsko-pravnog
postupka, pripasti državi.

Na upit novinara kad će taj prostor biti predan na upotrebu, Kosor je odgovorila da je projekt obnove napravljen u suradnji s AŽKZ i da će radovi na uređenju početi vrlo brzo, a Šostar je ustvrdio da bi prostori na nekoliko lokacija u gradu za 60 do 80 osoba trebali biti dovoljni da zbrinu žrtve nasilja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Kosor je najavila da je Vlada odredila i model financiranja daljnjeg rada i pomaganja Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, ali i drugim udrugama i skloništima za zlostavljane žene tako da u troškovima sudjeluje Vlada RH, županija i grad na čijem se području takvo sklonište nalazi. 

Podsjetila je da je Ministarstvo obitelji i dosad financijski pomagalo rad skloništa za zlostavljane žene i u drugim gradovima, primjerice u Karlovcu i Osijeku.

Na upit novinara što će Grad Zagreb poduzeti u vezi direktora
"Vodoopskrbe i odvodnje" Jadranka Robića prijavljenog da je
zlostavljao svoju obitelj, Šostar je odgovorio da je o tom slučaju saznao iz novina te naveo da će, potvrde li se navodi o zlostavljanju, zlostavljač sigurno snositi posljedice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju