Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Propustili smo neke prilike'

Josipović ide na interkontinentalnu turneju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik je na primanju diplomata priznao da je Lijepa naša vjerojatno propuštala prilike u odnosima s nekim državam izvan Europske unije, zbog čega on u narednom razdoblju planira putovati u niz zemalja na drugim kontinentima.

Politika pomirenja i suradnje ostat će glavno načelo hrvatske regionalne politike, sada uklopljene u europsku politiku prema jugoistoku Europe, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom govoru na tradicionalnom prijemu za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj u prigodi Božića i Nove godine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."

"Politika pomirenja i suradnje ostat će glavno načelo naše regionalne politike, sada uklopljene u europsku politiku prema jugoistoku Europe", rekao je predsjednik.

>> Leko protiv većih ovlasti Josipoviću: Ustav je odnose uredio dobro

Istaknuo je da se Hrvatska posebno brine o nastavku procesa proširenja EU na sve zemlje jugoistoka Europe jer vjeruje da je to najbolji, a vjerojatno i jedini način da se regija trajno stabilizira. "Svi naši susjedi koji to žele imat će čvrstu podršku Hrvatske na njihovom putu u NATO i Europsku uniju, to govorimo stalno, i to jest politika koja je, između ostalog, i u našem nacionalnom interesu", kazao je Josipović.

Najavio je da u godini koju je započela Hrvatsku čeka veliki broj izazova. Izdvojio je tri, po njegovim riječima, strateška izazova na koje će se RH usredotočiti i koji će uvelike odrediti ne samo 2013. nego i niz godina nakon nje. To su promjena paradigme - načina na koji RH doživljava sebe i svoje okruženja - ulaskom u EU, svladavanje gospodarske krize te stvaranje javnog prostora koji ima kapacitet za kritički i konstruktivan dijalog.

Predsjednik najavio da ide na globalnu turneju

Hrvatski predsjednik je naglasio da će Europa i dalje biti važan interes Hrvatske, a da će se isto tako nastaviti važno partnerstvo sa SAD-om. Osim toga, Hrvatska će dio svoje energije i kapaciteta moći posvetiti i drugim interesima, a jedan od njih je i suradnja sa zemljama izvan EU gdje "smo dosta često vjerojatno i propuštali neke šanse, ali to se mora promijeniti", rekao je Josipović dodajući da osobno planira posjetiti niz zemalja na drugim kontinentima kako bi vidio koje su mogućnosti razmjene i suradnje.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Errico koji je rekao da diplomatski zbor cijeni njegovu predanost da ojača poziciju Hrvatske.

"S vama se radujemo skorašnjoj potpunoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Uvjereni smo da Hrvatska uistinu zaslužuje biti dio EU, ne samo zbog svoje povijesti i geografije, nego i zbog svoje sposobnosti da prevlada patnje prošlosti i izgradi svoju vlastitu budućnost u slobodi, suradnji, pomirbi i miru", istaknuo je apostolski nuncij.

Na prijemu u Uredu predsjednika bili su najviši hrvatski dužnosnici, ministri u vladi i saborski zastupnici, te sedamdesetak stranih veleposlanika, otpravnika poslova, vojnih atašea i predstavnika međunarodnih organizacija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene