Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a, a osobito je zadovoljna održanjem njegove funkcije kolektivne obrane, koju smatra osobito važnom i koja je bila jedan od najvažnijih motiva njezina ulaska u NATO, izjavio je u petak u Lisabonu predsjednik Ivo Josipović hrvatskim novinarima koji prate summit Sjevernoatlantskog saveza u glavnom gradu Portugala.


'Uvjeren sam da će se Hrvatska ovdje afirmirati kao odgovorna članica NATO-a, bez obzira na to što ne spada ni među velike ni među starije članice saveza', rekao je Josipović, dodajući kako je 'doprinos Hrvatske prepoznatljiv i da je upravo njezin iznimno kvalitetan angažman, ne samo u pripremi dokumenata, nego i inače, u misijama - posebno u Afganistanu - vrlo važna legitimacija za Hrvatsku'.

Vezani članci Slika nije dostupna Političari se nakon NATO summita zabavljali s 80 prostitutki Slika nije dostupna Obama: Iz Afganistana se povlačimo 2014. godine

Govoreći o onome što se očekuje od summita koji okuplja predsjednike država i vlada 28 zemalja članica NATO saveza, predsjednik Republike spomenuo je donošenje novog strateškog koncepta, koji ne podrazumijeva samo odnos prema klasičnim prijetnjama pojedinim državama i NATO-u u cjelini, nego i otpornost prema novim izazovima, poput terorizma, informatičkih napada, novih oružja i drugih prijetnji 'koje, barem dosad, nisu bile prisutne na masovnoj razini'.

Na pitanje o tome kako se Hrvatska odredila prema pitanju budućnosti NATO-ove misije u Afganistanu, Josipović je podsjetio da je Hrvatska prvi put, i to vrlo intenzivno, sudjelovala u pripremi svih dokumenata, pa i onih koji se odnose na Afganistan.

'Važno je da je Hrvatska imala i ima vrlo stručan, sposoban tim koji je sudjelovao u pripremi i time se afirmirala kao odgovorna članica NATO-a. Hrvatska je, glede Afganistana, podržala koncept koji pretpostavlja postupno predavanje vlasti Afganistancima, jer NATO ne namjerava tamo ostati zauvijek', rekao je Josipović.

'To, jasno, podrazumijeva i pripremu Afganistana za to, a Hrvatska tu daje veliki doprinos svojom misijom, u kojoj prevladavaju instruktori. Postoje razmišljanja da Hrvatska, vjerojatno u roku od godine dana, poveća svoj kontingent instruktora, što bi bio još jedan njezin značajni doprinos NATO savezu', dodao je hrvatski predsjednik.

U današnjem govoru na prvoj sjednici Sjevernoatlantskog vijeća predsjednik Josipović će, uz ostalo, istaknuti doprinos koji je Hrvatska dala u pripremi nacrta Strateškog koncepta i svih dokumenata koji su predmet rasprave na tom summitu. Predsjednik Josipović imat će u Lisabonu vrlo naporan raspored jer, kako je sam rekao, 'zasjedanja traju praktično od prve do zadnje minute', ali je potvrdio da se razgovara i o bilateralnim susretima.

'Očekujem razgovor s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a možda i s još ponekim državnikom', rekao je Josipović u prvoj izjavi nakon dolaska u Portugal na summit NATO-a. (Hina)